Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

DENK dient motie in om inzet politiehond per direct te stoppen

27-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
politiehond ANP
Zolang er geen duidelijke regels over de inzet van de politiehond zijn, mogen agenten de dieren niet gebruiken. Dat vindt DENK en daarom heeft de partij een motie ingediend die oproept om de inzet van politiehonden voorlopig te staken. Aanleiding voor de motie is de uitzending van Zembla over politiehonden.  

Ook Kamerlid Frank Wassenberg van Partij voor de Dieren diende naar aanleiding van Zembla een motie in. Hij vraagt om een onderzoek te starten naar de doelmatigheid en wenselijkheid van de inzet van politiehonden. 

Reactie minister op moties
Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft beide moties ontraden. Hij zegt onder meer: “Het geconstateerde gebrek in de regelgeving wordt met de nieuwe ambtsinstructie hersteld... De hond is één van de doelmatigste en zwaarste beschikbare wapens van de politie, en dat moet ook zo blijven. Het is ook gewoon nodig voor de politie.”

Azarkan noemt als argument voor het staken van de inzet van de politiehond dat het een zwaar geweldsmiddel is dat alleen mag worden gebruikt als er ook duidelijke regels voor gelden en dat is nu niet het geval. Dat die regels ontbreken, zegt ook politiewetenschapper Jaap Timmer in de Zembla-uitzending. 

Verder geeft Azarkan als motivatie voor zijn motie: “Uit de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning’ blijkt dat de politiehond onrechtmatig en op een disproportionele wijze wordt ingezet en dat de politiehond in veel gevallen niet luistert naar het commando van de hondengeleider.” 

Kamervragen D66
D66 heeft naar aanleiding van de uitzending Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus. D66 Kamerleden Groothuizen en Van Beukering-Huijbregts willen weten of de inzet van de diensthond alleen geregistreerd wordt als de diensthond heeft gebeten. Ook willen de Kamerleden weten “hoe het kan zijn dat over het op één na zwaarste geweldsmiddel dat de politie heeft, nog niets is opgenomen in de ambtsinstructie.”

Bekijk alle Kamervragen die D66 heeft gesteld:
De Kamer moet zich nog buigen over de moties en de minister moet de Kamervragen van D66 nog beantwoorden.

Kijk de uitzending over politiehonden terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.