Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Delta stelt besluit kerncentrale jaren uit

23-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zal plannen voor een tweede kerncentrale de komende 2 tot 3 jaar niet doorzetten. Dat heeft de onderneming maandag laten weten aan de aandeelhouders.

Delta besloot vorige maand een besluit over het starten van het traject om te komen tot een vergunning voor de tweede centrale met een half jaar uit te stellen. Directeur Peter Boerma stapte daarna op.

Delta meldde maandag dat de afgelopen tijd is gebleken dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. Er is overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen.

Delta blijft geloven in de voordelen van kernenergie zoals de lage kostprijs op lange termijn en de enorme reductie van het broeikasgas CO2. Een nieuwe kerncentrale zou op zijn vroegst pas in 2020 in gebruik worden genomen. Delta zal blijven investeren in nieuwe capaciteit om energie op te wekken. ,,Er zijn diverse opties die een kortere implementatie in tijd hebben dan kernenergie,'' aldus Delta.

Het besluit tot uitstel is ook ingegeven door het slechte investeringsklimaat en onzekerheid over het beleid rond verhandelbare rechten voor uitstoot van het broeikasgas CO2.

Minister Maxime Verhagen (EL&I) zegt in een reactie dat het aan de energiebedrijven zelf is om te besluiten over investeringen. ,,Het kabinet zet geen belastinggeld in voor de bouw van een kerncentrale, zoals we dat ook niet doen bij kolen- of gascentrales.''

Wel schept de overheid de voorwaarden voor een evenwichtige mix van energie, die geleidelijk duurzamer wordt terwijl de rekening zo laag mogelijk blijft. Daarin kan ook kernenergie een rol hebben, aldus de minister.
 

Kerncentrales verkopen doe je zo!

ZEMBLA vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.