Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dekkingsgraad pensioenfondsen opnieuw gedaald

02-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dekkingsgraad-pensioenfondsen-opnieuw-gedaald
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind juni op 93 procent, een daling van 2 procentpunten vergeleken met mei. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, dat de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad dagelijks bijhoudt.

Met de daling komen de pensioenfondsen een stuk verder af te staan van de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen, en is voor een groot deel afhankelijk van de hoogte van de rentestand.

De Nederlandsche Bank bepaalde eind vorig jaar dat de pensioenfondsen hun dekkingsgraad niet meer op basis van een maand, maar op basis van de gemiddelde rentestand van 3 maanden moeten vaststellen. Omdat de rente de afgelopen weken weer flink is gestegen, zou de dekkingsgraad louter over de maand juni eigenlijk moeten zijn toegenomen. Lage rentestanden in april en mei zorgen er echter voor dat de Pensioenthermometer nu toch lager scoort dan de vorige thermometerpublicatie.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.