Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dekker ongerust over onderwijsvrijstellingen

03-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thuiszitters
Gemeenten moeten eens goed kijken naar hun vrijstellingen van de onderwijsplicht voor kinderen met een psychische of fysieke beperking. Dat staat in een brief van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de gemeenten. Steeds meer kinderen krijgen zo'n vrijstelling en de bewindsman wil weten hoe dat komt.
Hij vraagt zich af of zo'n vrijstelling niet te snel wordt afgegeven. De afgelopen jaren was er zelfs een stijging van 60 procent van het aantal kinderen dat van de gemeenten niet naar school hoeft. Voor het schooljaar 2010/2011 waren er ruim 3100 kinderen die een vrijstelling kregen en voor 2014/2015 al meer dan 5000.
,, Ik kan mij niet voorstellen dat deze toename komt doordat er jaarlijks meer kinderen zijn met een psychische of fysieke beperking. We moeten dus uitzoeken waardoor de stijging precies wordt veroorzaakt' ’, schrijft Dekker.
Dekker vindt dat de kinderen als het even kan toch een vorm van onderwijs moeten krijgen. ,, Kinderen met een beperking kunnen vaak meer dan we denken. Het is dus belangrijk dat gemeenten, samen met het onderwijs, kijken naar alternatieven en die ook aanbieden aan leerlingen en hun ouders '', schrijft hij.

Zembla onderzocht de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs. 

Meer over:

thuiszitters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.