Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Dekker ongerust over onderwijsvrijstellingen

3 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuut
thuiszitters
Gemeenten moeten eens goed kijken naar hun vrijstellingen van de onderwijsplicht voor kinderen met een psychische of fysieke beperking. Dat staat in een brief van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de gemeenten. Steeds meer kinderen krijgen zo'n vrijstelling en de bewindsman wil weten hoe dat komt.
Hij vraagt zich af of zo'n vrijstelling niet te snel wordt afgegeven. De afgelopen jaren was er zelfs een stijging van 60 procent van het aantal kinderen dat van de gemeenten niet naar school hoeft. Voor het schooljaar 2010/2011 waren er ruim 3100 kinderen die een vrijstelling kregen en voor 2014/2015 al meer dan 5000.
,, Ik kan mij niet voorstellen dat deze toename komt doordat er jaarlijks meer kinderen zijn met een psychische of fysieke beperking. We moeten dus uitzoeken waardoor de stijging precies wordt veroorzaakt' ’, schrijft Dekker.
Dekker vindt dat de kinderen als het even kan toch een vorm van onderwijs moeten krijgen. ,, Kinderen met een beperking kunnen vaak meer dan we denken. Het is dus belangrijk dat gemeenten, samen met het onderwijs, kijken naar alternatieven en die ook aanbieden aan leerlingen en hun ouders '', schrijft hij.

Zembla onderzocht de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's