Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dekker: Geen extra geld voor passend onderwijs

01-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scholen-moeten-thuisonderwijs-betalen
Het kabinet trekt geen extra geld uit voor oplossing van de problemen rond passend onderwijs in het basisonderwijs. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.
De Kamerleden Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) hebben in een motie gevraagd om uitbreiding van het budget voor passend onderwijs met 100 miljoen euro. Dekker erkent de problemen die de laatste tijd zijn gesignaleerd in rapporten van de SP, DUO Onderwijsonderzoek, de Algemene Vereniging van Schoolleiders en de Kinderombudsman. Hij stelt echter dat het probleem niet zit in het beschikbare geld maar in de samenwerking rond en uitvoering van passend onderwijs.
Een oplossing die Dekker aandraagt is dat de Inspectie van het Onderwijs toezicht houdt op de zorgplicht van scholen. Ouders kunnen zich bij de Onderwijsinspectie melden als zij denken dat een school haar zorgplicht ontwijkt.
Dekker wil ook meer ruimte bieden voor maatwerk in het passend onderwijs. Zo vallen kinderen met lichamelijke of psychische beperkingen nu ook onder een wettelijke bepaling die het mogelijk maakt hen tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school te laten gaan.
Bron: Ministerie van OCW

Meer over:

thuiszitters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.