Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Defensie snoert luchtmacht de mond over drones

15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
dodelijke-drones
Het ministerie van Defensie heeft de top van de luchtmacht verboden publiekelijk over het Nederlandse droneprogramma te praten. Volgens de Volkskrant wil de luchtmacht graag Amerikaanse drones kopen en die ook bewapenen. Maar minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft de aanschaf juist uitgesteld en wil voorlopig ook geen wapens.
Defensie was aanvankelijk van plan vier Amerikaanse Reapers te kopen. Maar in november vorig jaar bleek dat er geen geld voor was en werd de aanschaf tot ergernis van de luchtmacht met zeven jaar uitgesteld.
Ondanks dat de aankoop officieel niet is doorgegaan, gaan Nederlanders volgend voorjaar toch met de Reaper trainen, zo meldt Amerikaans luchtmachtpersoneel van een basis in New Mexico.
Defensie zegt dat er geen behoefte is aan een drone met wapens, maar de luchtmacht ziet dat anders. Peter Wijninga, oud-afdelingshoofd van de Luchtmachtstaf, zegt tegen de Volkskrant dat er 'spastisch' over wordt gedaan en verwacht dat Defensie de drones 'uiteindelijk zal bewapenen'. Ook luchtmachtcommandant Schnitger zegt dat 'bewapening' waarschijnlijk wordt 'geïnitieerd'. En de luchtmachtofficier: 'Mensen met voldoende verstand van drones zijn voorstander van bewapening.'

Nederland is bezig met de aanschaf van vier drones. De keuze is gevallen op de Amerikaanse Reaper, een verkennings- en aanvalsvliegtuig. Daarmee voert de Verenigde Staten bomaanslagen uit op vermeende terroristen in Jemen, Pakistan en Somalië. Bij deze aanvallen zijn ook honderden burgerslachtoffers gevallen. Nederland wil met de vliegtuigen vooral verkenningsvluchten uitvoeren en informatie verzamelen, maar het kabinet sluit niet uit de drones in de toekomst te bewapenen.

Bekijk ZEMBLA - ' Dodelijke drones '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.