Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Debat slachtoffers van loverboys

17-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
debat-slachtoffers-van-loverboys
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergadert vanavond over Slachtoffers van loverboys, ook de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie zal aanschuiven. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn zal in dit Algemeen overleg (AO) debatteren over het Rapport effectiviteit van  behandelmethoden voor slachtoffers van loverboys (pdf) en hij zal een reactie geven op de berichtgeving dat er steeds meer slachtoffers van loverboys weglopen uit zorginstellingen.

In het rapport staan drie onderzoeksvragen centraal:
1. Welke methoden voor opvang en behandeling van slachtoffers (tot 23 jaar) van loverboys worden toegepast in Nederlandse instellingen voor jeugdzorg en vrouwenopvang?
2. Wat zijn volgens betrokken professionals de werkzame bestanddelen in deze methoden?
3. Welke methoden komen in aanmerking voor een effectstudie dan wel doorontwikkeling en/of theoretische onderbouwing?

Slachtoffers van loverboys lopen weg
De staatssecretaris zal ook een reactie geven op de berichtgeving dat er steeds meer slachtoffers van loverboys weglopen uit zorginstellingen. Eerder gaf staatssecetaris van Rijn in een brief antwoord op de in de uitzending van Zembla opgeroepen vraag of het verstandig is om slachtoffers van mensenhandel op verlof te laten gaan, gezien het risico op herhaald slachtofferschap. Van Rijn antwoordde: 'Het doel van de behandeling in een gesloten instelling is om jeugdigen weer te laten terugkeren in de samenleving. Om dat mogelijk te maken zullen zij bepaalde vaardigheden moeten aanleren waardoor ze weer voldoende weerbaar zijn, al of niet met hulp van hun omgeving. Wanneer ze daar aan toe zijn krijgen zij verlof. Dat hoort bij de behandeling. Het geeft jeugdigen de kans om te kunnen oefenen met vrijheid. Dit staat ook in het behandelplan dat de instelling na opname maakt in overleg met de jeugdige en zijn omgeving.'

Hij schrijft verder: 'De feiten en cijfers uit de uitzending van Zembla tonen eens te meer aan dat de aanbevelingen van de NRMSGK om de registratie, opvang en behandeling van minderjarige slachtoffers van mensenhandel te verbeteren van groot belang zijn. '

Datum: dinsdag 17 juni 2014
Tijd: 18.30 - 21.00 uur
De vergadering is live te volgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.