Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De zaak AJAX / AJAX is bloed

  •  
11-05-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
601 keer bekeken
  •  
de-zaak-ajax-ajax-is-bloed
"Ajax is Ajax niet meer. Ons kluppie is door het bedrijf Ajax van ons afgenomen. Ik kan me niet meer identificeren met het Ajax van nu." Dat zegt Olaf, actief in de Ajax F-side en supporter in hart en nieren. Zembla volgde de afgelopen weken twee partijen die bij Ajax steeds verder uit elkaar zijn gegroeid: de supporters en de directie.Een groep supporters van de F-side liet Zembla bij wijze van uitzondering toe in hun gelederen. Teleurgesteld door de slechte resultaten van hun club, keerden zij het team onlangs letterlijk de rug toe. "Ajax is bloed, en zonder bloed kan je niet leven. Ajax is mijn leven, je wordt ermee geboren en je raakt het nooit meer kwijt. Ajax zit hier!", zegt supporter Olaf, kloppend op zijn hart.
Ajax bestaat dit jaar honderd jaar. Geen voetbalclub werd vaker kampioen van Nederland (27 keer), geen Nederlandse club haalde meer internationale successen. Nu is het tij gekeerd. Nederlaag op nederlaag: het ontslag van trainer Jan Wouters en dan ook nog de beslissing van adviseur Johan Cruijff om teleurgesteld de club de rug toe te keren. Cruijff vindt dat de Ajaxcultuur is vermoord door mensen die de club niet kennen.

Ondertussen probeert de Ajax-directie te redden wat er nog te redden valt. Zembla sprak met voorzitter Michael van Praag en met de directieleden Kales en Van Os. Directeur Frank Kales steekt de hand in eigen boezem en geeft toe dat het belang van de vereniging de laatste tijd in het gedrang kwam. "We hebben het teveel over de NV gehad en te weinig over waar het om gaat: voetbal". Penningmeester Arie van Os vindt dat de supporters niet moeten zeuren: "Als wij niet zakelijk zijn dan worden we het RKC van Europa. Je ziet het om je heen. Voetbal kost geld, dus je moet ook geld ophalen om goed voetbal te spelen".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.