Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De voortwoekerpolis

  •  
04-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Meneer Tuncer uit Breda krijgt het niet voor elkaar om van zijn woekerpolis af te komen die hij tien jaar geleden afsloot om zijn hypotheek af te lossen. De verzekeraar stuurt hem naar de tussenpersoon en de tussenpersoon wil Tuncer alleen maar tegen betaling helpen. Dat is geheel tegen de afspraken in die zes jaar geleden tijdens de 'woekerpolisaffaire' gemaakt zijn.

De politiek gaf verzekeraars en tussenpersonen de opdracht om te 'ontwoekeren'. De honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis moesten kosteloos geholpen worden. De polis moest worden omgezet naar een product met meer financiële zekerheid en gedupeerden hadden recht op compensatie voor de torenhoge kosten. Hoe kan het dat verzekeraars deze regels onbestraft aan hun laars lappen en hun klanten van het kastje naar de muur sturen?

Zembla onderzoekt waarom de woekerpolis maar voortwoekert.

ZEMBLA - 'De voortwoekerpolis' woensdag 4 februari 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Dirk Mostert
Research: André Nelis
Eindredactie: Manon Blaas
Voortwoekerpolis: de cijfers
Verzekeraars  verdienen per jaar ruim 800 miljoen euro aan de nog lopende woekerpolissen door te hoge kosten en te hoge overlijdensrisicopremies in rekening te brengen. Dat stelt de onafhankelijk financieel expert Jeffrey Leichel woensdag in ZEMBLA. Leichel is voorzitter van de stichting ODIN , die gedupeerden van woekerpolissen adviseert en ondersteunt. Lees hier de berekening en lees hier (pdf) de verantwoording van stichting ODIN

Rapportage Nazorg beleggingsverzekeringen
Deze publicatie beschrijft op hoofdlijnen de resultaten die verzekeraars en adviseurs tot en met 30 juni 2014 hebben behaald bij het activeren van klanten met een niet opbouwende en/of hypotheekgebonden beleggingsverzekering in relatie tot de streefcijfers.

Brief minister Deijsselbloem
Antwoorden op de vragen en opmerkingen van de vaste commissie voor Financiën in het kader van een schriftelijk overleg over beleggingsverzekeringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.