Meneer Tuncer uit Breda krijgt het niet voor elkaar om van zijn woekerpolis af te komen die hij tien jaar geleden afsloot om zijn hypotheek af te lossen. De verzekeraar stuurt hem naar de tussenpersoon en de tussenpersoon wil Tuncer alleen maar tegen betaling helpen. Dat is geheel tegen de afspraken in die zes jaar geleden tijdens de 'woekerpolisaffaire' gemaakt zijn.
De politiek gaf verzekeraars en tussenpersonen de opdracht om te 'ontwoekeren'. De honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis moesten kosteloos geholpen worden. De polis moest worden omgezet naar een product met meer financiële zekerheid en gedupeerden hadden recht op compensatie voor de torenhoge kosten. Hoe kan het dat verzekeraars deze regels onbestraft aan hun laars lappen en hun klanten van het kastje naar de muur sturen?
Zembla onderzoekt waarom de woekerpolis maar voortwoekert.
ZEMBLA - 'De voortwoekerpolis' woensdag 4 februari 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2
Samenstelling en regie: Dirk Mostert Research: André Nelis Eindredactie: Manon Blaas
Voortwoekerpolis: de cijfers
Verzekeraars verdienen per jaar ruim 800 miljoen euro aan de nog lopende woekerpolissen door te hoge kosten en te hoge overlijdensrisicopremies in rekening te brengen. Dat stelt de onafhankelijk financieel expert Jeffrey Leichel woensdag in ZEMBLA. Leichel is voorzitter van de
stichting ODIN
, die gedupeerden van woekerpolissen adviseert en ondersteunt. Lees
hier
de berekening en lees
hier
(pdf) de verantwoording van stichting ODIN
Rapportage Nazorg beleggingsverzekeringen
Deze publicatie beschrijft op hoofdlijnen de resultaten die verzekeraars en adviseurs tot en met 30 juni 2014 hebben behaald bij het activeren van klanten met een niet opbouwende en/of hypotheekgebonden beleggingsverzekering in relatie tot de streefcijfers.
Brief minister Deijsselbloem
Antwoorden op de vragen en opmerkingen van de vaste commissie voor Financiën in het kader van een schriftelijk overleg over beleggingsverzekeringen.