Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De verzuimpolitie II

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
Het grootste commerciële verzuimbedrijf van ons land schendt op grote schaal de privacy van zieke werknemers, liet ZEMBLA op 23 maart zien in 'De verzuimpolitie'.

De uitzending maakt veel los. De directie van het bedrijf stapt op, De Bijenkorf en V&D verbreken de samenwerking met Verzuimreductie. Maar komt het nu goed met de privacy van werknemers?

Medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 werknemers zijn door een lek in de software van het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD maanden lang toegankelijk geweest voor onbevoegden. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Documenten en links

Ziekmakende verzuimbureaus - Fnv bondgenoten

` Niet hacker, maar bedrijf is schuldig ', Interview met Chris Verhoef, Hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit - de Volkskrant, 28 April 2012.

Brief van minister Schippers
(VWS) aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de tv-uitzending Zembla over een lek in de software van het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD te Nijmegen.

VK - SQL-injectie legt medische gegevens bloot: maar wat is dat?
- Centraal Bescherming Persoonsgegevens
Mensen die een signaal hebben over mogelijk onzorgvuldige omgang met medische gegevens kunnen het CBP hierover informeren via het signaalformulier . Signalen die bij het CBP binnenkomen, geven de toezichthouder informatie over de naleving van de wettelijke regels die zien op de bescherming van persoonsgegevens.

- FNV bondgenoten ,
meldpunt verzuimreductie. Werknemers kunnen tot maandag 23 april hun ervaringen aan de vakbond doorgeven via
www.fnvbondgenoten.nl/meldpuntverzuimreductie .

- Arbodiensten en het medisch beroepsgeheim ,
Onderzoek door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) naar onrechtmatige verstrekking van medische gegevens over werknemers aan werkgevers door arbodiensten. Rapport

Advies voor inrichting en overdracht van het bedrijfsgeneeskundige dossier .
Hierin komt aan de orde op welke wijze bedrijfsgeneeskundige dossiers opgebouwd moeten worden en op welke wijze ermee moet worden omgegaan in het licht van de geldende wetgeving. Overdrachtsaspecten maken daarvan een belangrijk onderdeel uit. Advies
- Arboportaal.nl
Website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Alles over arbeidsomstandigheden. Website
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.