Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De troebele werkelijkheid van Almelo

12-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
almelose-gijzelnemer-o-in-hoger-beroep
Almelo was geschokt toen hmet O. op 16 juni met twee vuurwapens het gemeentehuis binnenstormde en wethouder Bert Kuiper met vier ambtenaren urenlang gijzelde. Het liep goed af voor de wethouder: Ahmet O. werd overmeesterd. Maar terwijl hij in de gevangenis op zijn straf wacht, neemt de beeldvorming rond de zaak in Almelo een opvallende wending.
De fractievoorzitters eisen naar aanleiding van een tv-uitzending van Zembla dat er een onderzoek wordt gedaan naar de integriteit van wethouder Anton Sjoers. Deze zou privé hebben geprofiteerd van grondspeculatie bij de koop van een bouwkavel.
Sjoers was de man die Ahmet O. in juni eigenlijk op het oog had toen hij het gemeentehuis binnendrong. En gebrek aan integriteit was in juni precies de beschuldiging die Ahmet O. uitte tegenover het gemeentebestuur. O. zou bij de vestiging van zijn grand café De Rechter stelselmatig zijn tegengewerkt terwijl anderen geen strobreed in de weg werd gelegd.
Al op de dag van de gijzeling wisten inwoners van Almelo op straat te melden dat sommige horecaondernemers meer voor elkaar krijgen dan andere. Ook de dagen erna was er op internetfora begrip voor de getergde ondernemer O. die het had moeten opnemen tegen een bastion van vriendjespolitiek.
Tegenover het terras van grand café De Rechter van het echtpaar O. aan de Waag dat weg moest, staat bijvoorbeeld het illegale terras van restaurant de Vier Vensters van horecagigant Jan Thorny (zes zaken). Ondanks ettelijke door de buren gewonnen rechtszaken ondernam Almelo niets. Diverse familieleden van VVD- en CDA-gemeenteraadsleden blijken zakelijk of privé in verband te kunnen worden gebracht met deze ondernemer.

Lees de rest van het artikel in De Volkskrant .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.