Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De tien geboden van Rita Verdonk

  •  
18-05-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
Minister Verdonk liet zich weer krachtig uit. Ayaan Hirsi Ali zou geen Nederlandse zijn en haar paspoort zou ten onrechte verstrekt zijn. De daadkracht die Verdonk de laatste dagen ook in haar lijsttrekkerscampagne laat zien, bevestigt het beeld dat er van de minister bestaat: ze doet wat ze zegt en afspraak is afspraak. Of je het met haar eens bent of niet.

Het beleid van Verdonk

Verdonk is duidelijk en doortastend. Maar berust dit imago wel op feiten? Zembla onderzocht wat het beleid van minister Verdonk in de praktijk tot nu toe betekent en feitelijk heeft opgeleverd. Aan de hand van uitspraken van Verdonk zijn tien stellingen geformuleerd. Zowel op het gebied van Vreemdelingenzaken als Integratie ging Zembla na wat er van Verdonks doelstellingen terecht is gekomen. Doet zij echt wat ze zegt?

Onderzoek Nationale Ombudsman
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, maakt bekend dat hij deze week een onderzoek is gestart naar de manier waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uitgeprocedeerde asielzoekers presenteert aan vertegenwoordigers van het land van herkomst. Er zijn namelijk, na de Congo- en Syrië-affaire, opnieuw klachten binnengekomen bij de Nationale Ombudsman. Brenninkmeijer wil de betrokken ambtenaren aan Nederlandse kant onder ede horen. Hij vindt duidelijk niet dat Verdonk zich aan haar afspraken houdt. Bovendien heeft hij gegronde redenen om te twijfelen aan haar zorgvuldigheid.

Rol van asielrechter uitgehold
De vice-president van de Amsterdamse rechtbank, Willem van Bennekom, stelt dat door de fixatie van Verdonk op regels, de rol van de asielrechter wordt uitgehold: 'Als wij in het asielrecht zijn afgegleden naar een situatie waarin de rechtsbescherming niet meer voorop staat, maar eigenlijk vooral het belang is: zijn de regels goed nageleefd, dan heb ik het idee dat de rechter zijn kerntaak zo verwaarloost dat je daar op de lange termijn niet mee uit de voeten kan.'

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.