Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De slag om de Noordzee

  •  
19-04-2001
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
de-slag-om-de-noordzee
De kabeljauw in de Noordzee dreigt uit te sterven. Ook andere vissoorten worden schaars. Zembla nam het Europese visserijbeleid onder de loep. Om de kabeljauw te redden mogen de vissers tot 1 mei niet vissen in een groot deel van de Noordzee.

Ben Daalder van de federatie van visserijverenigingen vindt dit een onbegrijpelijke maatregel: "Ik vind het een rotstreek, het levert geen bijdrage aan het herstel van de kabeljauw, en brengt schade toe aan de platvisstand."

De onvrede over het gesloten gebied leidde 1 maart jl. tot de blokkade van de Rotterdamse en Amsterdamse haven. De vissers wilden compensatie maar kregen die niet. Om de visstand in de Noordzee te redden zouden de Europese Commissie en de vissers de handen ineen moeten slaan. Maar ze komen niet verder dan ruzies en onderling wantrouwen.

Topambtenaar David Armstrong van de Europese Commissie heeft weinig vertrouwen in de opstelling van de vissers. "Het is een dilemma. Gezien de economische omstandigheden waar de vissers mee te maken hebben, denk ik dat het onwaarschijnlijk is dat ze vrijwillig instemmen met de strenge maatregelen die op korte termijn nodig zijn".

Zembla volgde visser Johan van Seters een week op zee, en was getuige van de lobby activiteiten van de vissers in Brussel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.