Zembla

‘De propagandamachine van IS’

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Een lugubere propagandafilm van IS toont een massa-executie. Door de gebruikte cameravoering en montagetechnieken vertoont hij veel overeenkomsten met een gelikte Hollywood-productie. De Belgische IS-expert Pieter van Ostaeyen concludeert op basis van de schaduwen dat de opnames acht uur in beslag moeten hebben genomen.
Er zijn naar schatting rond de 5000 Europese jihadisten naar Syrië vertrokken, waaronder 250 Nederlanders. Dat is mede te danken aan het professionele media-apparaat van de terreurbeweging.
ZEMBLA INTERNATIONAAL onderzoekt de propagandamachine van IS met een Franse reportage van regisseur Alexis Marant. Voormalige IS-leden die meewerkten aan de propaganda, geven een unieke blik achter de schermen. Nooit eerder spreken ze met westerse media. Eén van de bronnen vlucht afgelopen jaar naar Europa. Hij wordt in Amsterdam geïnterviewd. Volgens hem is een bekeerde blanke Amerikaan het brein achter de propagandafilms.
IS heeft zelfs een reality-tv-programma uitgebracht waarin kinderen tegen elkaar strijden om als eerste een spion te doden. Weeskinderen van westerse jihadisten zijn de nieuwste troef. In filmpjes spreken ze sympathisanten aan om in Europa tot actie te komen.
ZEMBLA Internationaal - ‘De propagandamachine van IS’ woensdag 19 oktober 2016, 21:15 uur bij de VARA op NPO2
Transcriptie van deze uitzending.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.