Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De politiek buigt zich over dioxine paling

29-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
tweede-kamer-vraagt-weer-om-visverbod-dioxinepaling
De Tweede Kamer praat donderdag met de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) over paling waarin te veel dioxine zit. Verburg heeft inmiddels aangegeven dat ze snel in overleg gaat met vissers, supermarkten, restaurants en het Productschap Vis.

ZEMBLA berichtte dit weekeinde in de uitzending 'De dioxinepaling' dat de handel in paling met dioxine ondanks eerdere waarschuwingen gewoon doorgaat. De Kamer wil hier meer over weten. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in paling die wordt gevangen in de grote rivieren en de Biesbosch en pleitte voor een vangstverbod. Verburg verzocht de sector destijds ook al maatregelen te nemen om te voorkomen dat deze vis in de handel kwam.

Gekweekte paling

Het ministerie stelt dat in Nederlandse winkels vooral gekweekte paling wordt verkocht en dat alleen bij een deel van de wilde paling de kans groot is dat er dioxine in wordt gevonden.

Partij van de Dieren
Ester Ouwehand wil een spoeddebat over de hoge concentraties dioxine in het vlees van palingen. Zo wordt onder het mom van ‘handel is handel’ met dioxine vervuilde wilde paling uit de benedenloopse rivieren verkocht aan palingrokerijen rond het IJsselmeer, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Dioxine is kankerverwekkend en is zeer schadelijk voor ongeboren kinderen. ,,En dan propageert onze overheid dat twee keer in de week vis eten goed is voor de volksgezondheid”.

SP
De SP wil per direct een handelsverbod van paling uit de Biesbosch en het deltagebied rondom de grote rivieren. Dit zegt SP-kamerlid Henk van Gerven in een reactie op de uitzending van Zembla waarin opnieuw wordt vastgesteld dat de gevangen paling daar meer dioxine bevat dan wettelijk is toegestaan. 'In het belang van de volksgezondheid moeten minister Klink en Verburg onmiddellijk een verkoopverbod op ‘dioxinepaling’ instellen. Hier is sprake van consumptie van chemisch afval uit het riool van Europa doordat giftige dioxines zich stapelen in de vette paling. We moeten dit niet langer in de schappen tolereren.'

D66
D66 wil dat het kabinet met feiten komt zodat er een gezonde afweging kan worden gemaakt.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vraagt het kabinet of er giftige paling in Nederlandse winkels ligt. Dit doet zij naar aanleiding van uitspraken van wetenschappers in Zembla van afgelopen zaterdag. De sociaal-liberaal wil dat de feiten openbaar worden.

Veilige consumptie
Onderzoekers maken zich zorgen over de aanwezigheid van dioxine in paling die in Nederland verkocht wordt. In Zembla stellen zij dat de dioxinewaarden in paling boven Europese normen voor veilige consumptie liggen, en dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviezen van de Voedsel en Waren Autoriteit over de paling heeft genegeerd. Van Veldhoven wil van het kabinet weten of dit klopt: “Ligt er giftige vis in de schappen van winkels?”

Feiten op tafel
Van Veldhoven vindt dat er een fundamentelere kwestie aan de orde is: “Het gaat hier niet alleen om de dioxines in paling, maar over het belang van de gezondheid van mensen aan de ene kant en de belangen van sectoren zoals de palingvisserij aan de andere kant. Ik vind dat een gezonde afweging begint met de feiten en adviezen van wetenschappers. Het kabinet moet de feiten op tafel leggen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.