Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

De panda onder vuur

20 nov 2012
  •  
leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF), de beschermer van de beroemde reuzenpanda, ligt onder vuur. De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt door verschillende onafhankelijke onderzoeken en deskundigen onderuit gehaald.

Der Pakt mit dem Panda

De grootste kritiek wordt getoond in de Duitse documentaire 'Der Pakt mit dem Panda'. De film laat zien dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist core business is, vooral goed is voor deze bedrijven. Ze krijgen een groen imago en dus meer sympathie van het publiek. Maar de dieren en het oerwoud zijn er niet mee gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging voor de natuur.

Kritiek
WWF Duitsland is woedend over de in hun ogen valse aantijgingen en stapt in eigen land naar de rechter  om verdere distributie van de film te verbieden. Na een maandenlang gevecht, besluit de rechter dat de film overal uitgezonden mag worden. Zembla toont als eerste de betwiste fragmenten en onderzoekt: is de kritiek op het WNF terecht?
WNF - Dossier ZEMBLA

Links en documenten

De reactie van het WNF op de uitzending: WNF - Dossier ZEMBLA
Wereld Natuur Fonds (WNF) dossier 'Pakt mit dem Panda'
Groen groener groenst , over het verduurzamen van markten. Uitgave van het WNF.

Certification and roundtables , how do they work? een rapport van het WNF waarin ze uitlegt hoe het WNF te werk gaat in de samenwerking met bedrijven.

Der Pakt mit dem Panda (DU) de film van W. Huismann (Duits gesproken).

The WWF is the most powerful environmental organization in the world and campaigns internationally on issues such as saving tigers and rain forests. But a closer look at its work leads to a sobering conclusion: Many of its activities benefit industry more than the environment or endangered species. WWF Helps Industry More than Environment (Der Spiegel)

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.