Zembla

De onhoudbare vogelgriep

  •  
24-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3461 keer bekeken
  •  

We hebben op dit moment te maken met de grootste uitbraak van het vogelgriepvirus in Europa ooit. Tientallen miljoenen dode kippen, eenden, kalkoenen, maar ook talloze dode, wilde vogels. En ook de kosten van deze vogelgriep lopen in ons land al in de tientallen miljoenen euro’s.

Het virus is overdraagbaar op zoogdieren en er zijn steeds meer aanwijzingen dat zoogdieren ook elkaar kunnen besmetten. Virologen maken zich zorgen: als het virus verder muteert, is mogelijk ook de mens in gevaar. Wereldwijd zijn er de afgelopen tien jaar honderden mensen besmet geraakt. De helft daarvan is overleden.

Pluimveehouders verwachten veel van een aankomend vaccin, dat moet voorkomen dat dieren ziek worden en elkaar kunnen besmetten. Maar dat vaccin bevindt zich nog in de testfase. Voorlopig zal er, bij nieuwe uitbraken, geruimd moeten blijven worden. Ook preventief. Er gaan steeds meer geluiden op dat de pluimveesector moet inkrimpen. Inmiddels zijn er in Nederland alleen al 100 miljoen kippen. Landbouwminister Piet Adema noemt de huidige vogelgriepuitbraak ‘onhoudbaar’. Wat doet ons land om deze situatie te beteugelen? Zembla onderzoekt de strijd tegen de vogelgriep.

Zembla: De onhoudbare vogelgriep

Herhaling: donderdag 6 april om 9.28 uur, NPO 2

Regie & samenstelling: Norbert Reintjens en Wilfried Koomen
Research: Norbert Reintjens
Eindredactie: Roelof Bosma en Manon Blaas

Kijk hier de uitzending terug:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.