Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Olympische Spelen - de doping

  •  
28-08-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
de-olympische-spelen-de-doping
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een anti-dopingbureau opgericht om dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Sydney te voorkomen. Inspecteurs controleren, onaangekondigd, sporters tijdens de training op het gebruik van verboden middelen. 
In de uitzending is ook te zien hoe moleculair-biologen bezig zijn met onderzoek naar genen waarmee atleten even goed kunnen presteren zonder de nu verboden middelen te gebruiken. Wetenschappers zijn bang dat atleten in de toekomst veelvuldig gebruik zullen maken van deze vorm van 'genetische doping', vooral omdat bij dopingtests het gebruik van de genen niet aan het licht komt.

Dood
Het injecteren van een gen dat de groei van rode bloedlichaampjes stimuleert en de opname van zuurstof bevordert - een soort bloeddoping - kan fatale gevolgen hebben. "Ik zou het niet in mijn hoofd halen om hiermee te experimenteren", zegt geneticus Claude Bouchard in Zembla. "Als je het te veel verhoogt, krijg je zoveel zuurstofdragende rode bloedlichaampjes dat het bloed stilstaat en dan ga je dood."

Genetisch onderzoek kan ook gebruikt worden om jonge mensen op te sporen die de juiste genen hebben om de gouden medaillewinnaars van morgen te worden. "En op een gegeven moment komt het ook zover dat er embryo's geselecteerd worden en geïmplanteerd worden in draagmoeders", zegt Bouchard.

"Die gelegenheid zal geboden worden en ambitieuze ouders zullen die kans grijpen, waar ook ter wereld. Als het niet in de westerse wereld lukt met zijn strenge regels en zijn verfijnde controle-organisatie, dan gebeurt het wel elders. Als de sportwereld niet bijtijds voorzorgsmaatregelen neemt, draait het uit op een ramp", waarschuwt Bouchard aan de vooravond van de Spelen in Sydney die in september van start gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.