Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De lokroep van terreur

  •  
10-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Jonge moslims gaan op zoek naar een islam die hun frustraties en woede weerspiegelt. Dat maakt hen tot een gemakkelijke prooi voor rondreizende leermeesters van de Takfir wal Hijra, een stroming binnen de islam die geweld predikt tegen iedereen die anders denkt dan zijzelf.
Het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, liet zich voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh voor televisie interviewen. Hij sprak openhartig over het Hofstadnetwerk, over radicale moslimjongeren en de manier waarop ze gerekruteerd worden.

Ook de als radicaal bekend staande imams van moskeeën in Tilburg en Den Haag, komen aan het woord. Zij waarschuwen voor rondreizende leermeesters die jongeren bij de moskeeën aanklampen om ze te bekeren tot de ideologie van het geweld. Uit hun verhalen blijkt dat op vele plaatsten in Nederland leermeesters van de Takfir actief waren.

Het internet speelt een grote rol bij de bekering van jongeren. Van de Marokkaanse jongeren is 90% actief op het internet. Juist omdat deze jongeren worstelen met hun identiteit zijn ze een gemakkelijke prooi voor ronselaars op het internet.

Zowel de AIVD als de "radicale imams" zien het terrorisme in Nederland als een integratieprobleem. Volgens de Belgische terrorisme-deskundige prof. Rik Coolsaet es dat eenh verschijnsel dat zich ook in België en Frankrijk voordoet.

Volgens hem is de oplossing simpel: "Je moet op de eerste plaats zoeken naar wat jongeren gevoelig maakt voor de lokroep van de takfir, de lokroep van de zelfradicalisering, die kweekvijver van maatschappelijke onvrede. Die onvrede daar moet je op ingrijpen. Dat is de manier om de recruitering te beëindigen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.