Zembla

De leugens van Bernhard

  •  
27-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
"Een verhaal van een man die zijn lei schoon wil wassen. En dan wordt geen middel gemeden." Dat zegt oud RVD-medewerker R. De la Rive Box, in ZEMBLA naar aanleiding van uitspraken van Prins Bernhard in de geruchtmakende bijlage van de Volkskrant, die een paar dagen na zijn dood verscheen.

Privé-archief
In de ZEMBLA-aflevering 'Leugens van Bernhard', wordt een aantal van Bernhards beweringen tegen het licht gehouden. Ook zijn voor het eerst beelden te zien die Bernhard zelf heeft gemaakt en afkomstig zijn uit zijn privé-archief.

Buitenechtelijke kinderen
ZEMBLA gaat niet alleen in op grote affaires als Lockheed en de Greet Hofmans-zaak, maar staat ook stil bij de buitenechtelijke kinderen en bij een geheime reddingsactie van Bernhard tijdens het duiken. Behalve La Rive Box, laat Zembla ook Bernhards vriend R. aan het woord. Verder reageren oud-minister van defensie H. Vredeling, historicus G. Aalders en royaltyjournalist M. van der Linden op uitspraken van Bernhard.

Geen ongelukje
Een voormalig fotomodel vertelt over jachtpartijen in het buitenland waarvoor zijzelf en een aantal van haar collega's werden uitgenodigd. Daar was zij getuige van de relatie tussen Bernhard en Helene Grinda, waaruit later Bernhards dochter Alexia is geboren. Volgens haar was de zwangerschap 'geen ongelukje' en dus geen toeval zoals Bernhard zei in de Volkskrant.

Niet alleen Lockheed
Verder komt in deze ZEMBLA-aflevering de oud-Vrije Volkverslaggever Geert-Jan Laan aan het woord, hij onthulde in 1976 de Lockheedaffaire. Hij komt met bewijzen dat Bernhard niet alleen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed steekpenningen heeft aangenomen, maar ook van een andere Amerikaanse vliegtuigfabriek.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Harry van Groen
Harry van Groen22 feb. 2023 - 13:55

Zou het niet verstandig zijn alle getuigenissen van mij op deze site te publiceren anno 1980 tot 2023 . Verantwoordelijke ministers hebben de deug niet alle podium gegeven van deze poppenkast

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.