Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De lange arm van Rwanda

12-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5057 keer bekeken
  •  

“Iedereen die nog leeft en tegen Rwanda aan het samenzweren is, zal de prijs betalen. Wie het ook is, het is een kwestie van tijd.” Aldus Paul Kagame, de president van Rwanda. Hij windt er geen doekjes om. Zijn tegenstanders moeten op hun hoede zijn. Waar ze zich ook in de wereld bevinden. De lange arm van dictator Kagame zal ze opsporen, in de gaten houden en bedreigen.

Bekend is dat geheim agenten van het regime in Rwanda onder meer in Zweden, België en Engeland opereren. Mensenrechtenactivisten vermoeden dat ze ook in Nederland actief zijn. De inlichtingendienst van Kagame zou hier clandestiene operaties uitvoeren, de Rwandese gemeenschap bespioneren en intimideren. In Europa zou zelfs sprake zijn van doodseskaders. Is het paranoia, of reikt de lange arm van Rwanda echt tot in Nederland? En wat weet de Nederlandse overheid hiervan? En beschermt de Nederlandse overheid de Rwandese vluchtelingen of werkt Den Haag juist samen met het Rwandese regime?

Zembla onderzoekt de grenzeloze macht van een dictatuur.

De lange arm van Rwanda 

Donderdag 15 september om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling: donderdag 22 september om 9.30  uur – NPO 2

Regie & samenstelling: Sander Rietveld
Research: Norbert Reintjens

Documenten

'Defending Democracy in Exile': Rapport van Freedom House (juni 2022) over ‘transnationale repressie’. Naast andere landen wordt ook Rwanda in dit rapport genoemd. Download het rapport:

'Rwanda, case study': Rapport van Freedom House specifiek naar de situatie in Rwanda. Download ‘Special Report 2021’:

'Repression Across Borders': Rapport van Human Rights Watch (januari 2014), specifiek over Rwanda. Download het rapport:

'Threats to Human Rights Defenders in The Netherlands': Rapport van The Hague Peace Projects (februari 2020). Dit is een kleine NGO die onderzoek heeft gedaan naar bedreigingen aan het adres van buitenlandse mensenrechtenactivisten in ons land. Er worden drie, anonieme Rwandese getuigenissen opgevoerd. Download het rapport:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.