Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De indoctrinatie van Rusland

11-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5478 keer bekeken
  •  

Sinds de inval in Oekraïne heeft Vladimir Poetin een enorme propagandamachine opgezet om het Russische volk achter de oorlog te krijgen. Op de staatstelevisie - voor de meeste Russen de enige bron van informatie - wordt verkondigd dat Oekraïne is geïnfiltreerd door nazi’s die hen willen aanvallen, mogelijk met een atoombom.

Russische soldaten wordt keer op keer verteld dat Oekraïne op grote schaal genocide pleegt op Russischsprekende inwoners. Op scholen in Rusland is een groot deel van de reguliere lesstof vervangen door oorlogspropaganda. Om de toekomstige aanvoer van nieuwe soldaten veilig te stellen, worden door heel het land militaire jeugdgroeperingen opgezet. Kinderen van zes tot achttien jaar leren onder andere om te gaan met geweren en krijgen les in messenwerpen. In Zembla gaan twee voormalige Russische correspondenten van de Franse televisie terug naar hun geboorteland, om met eigen ogen te zien hoe Vladimir Poetin de bevolking hersenspoelt. 

De indoctrinatie van Rusland

Regie & samenstelling: Ksenia Boltsjakova en Veronika Dorman
Bewerking: Wilfried Koomen
Eindredactie: Roelof Bosma

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.