Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De hormonenmaffia

  •  
01-04-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
de-hormonenmaffia
Twee Belgische hormonenhandelaren die eind januari met een grote hoeveelheid illegale groeibevorderaars zijn aangehouden in het Belgische Namen, deden zaken in Nederland. Het ministerie van Landbouw onderzoekt momenteel de hormonen die zijn aangetroffen bij de arrestatie.

Mogelijk houden zij verband met ongewone pieken in de urine van runderen en kalveren en weefselafwijkingen bij slachtvee, die afgelopen maanden op grote schaal in ons land voorkomen. Dat meldt H. Paul, directeur Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden van het ministerie van Landbouw in de Zembla-documentaire 'De hormonenmaffia'.

Onbekend middel
Het ministerie van Landbouw is nog steeds op zoek naar een onbekend middel in Nederlands vee. Afgelopen maanden waren er bij de analyse van urine van runderen en kalveren ongewone pieken te zien. Dieren hebben ook ongewone afwijkingen aan de geslachtsorganen. Minister Veerman besloot daarom tot een grote bemonsteringsactie over te gaan op 2500 veebedrijven.

Dit zijn, volgens directeur Paul, sterke indicaties dat er illegale middelen gebruikt worden in Nederland. Bewijs moet eerst geleverd worden en dat noemt Paul "héél, héél moeilijk". Paul: "De kosten om een nieuw middel op te sporen staan in geen verhouding tot het produceren en gebruiken van nieuwe illegale groeibevorderaars."

Sport
Nederlandse diensten werken in de opsporing van illegale hormonen langs elkaar heen, zo stelt het PvdA Tweede Kamer-lid Sjaak Tichelaar. Zo was de Inspectie voor de Volksgezondheid niet op de hoogte van de grote actie van minister Veerman van Landbouw, om een onbekend middel in Nederlands vlees op te sporen. En verbindingen naar de sportwereld worden nauwelijks gemaakt.

Zo blijkt directeur Rens van Kleij van het NeCeDo, het orgaan dat dopingcontroles uitvoert en onderzoek doet naar illegale hormonen in de sport, niet op de hoogte te zijn van de ongewone pieken in de urine van kalveren en runderen. Sjaak Tichelaar zal voor de tweede maal een spoeddebat aanvragen over de zoektocht naar het onbekende middel dat in de veeteelt wordt gebruikt.

Op 23 januari 2004 werden de 53-jarige veearts Ignaas H. en zijn handlanger Ernst G. aangehouden met een grote hoeveelheid groeihormonen en anabolen. De twee handelaren bezaten een pharmaceutisch bedrijf in Luxemburg. Ook werkten zij samen met de handelaar in paardengeneesmiddelen, Dirk B. Deze handelaar deed regelmatig zaken in Nederland.

Volgens de directeur van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, P.Vanthemsche, is de hormonenmaffia actief in Nederland. Hij stelt dat er ook in ons land stevig moet worden opgetreden tegen deze criminele netwerken. De Belgische hormonenmagistraat J. Sabbe stelt dat de opsporing van de hormonenmaffia op meedere maatschappelijke terreinen gericht moet zijn: "De criminele groepen die actief zijn in de veeteelt, zijn ook in de sport bezig met illegale hormonen. Het gaat om dezelfde middelen."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.