Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De heilige Ayaan

  •  
11-05-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2823 keer bekeken
  •  
Ayaan Hirsi Ali is een van de meest controversiële politici van Nederland. Ze bepaalde afgelopen jaren de toon in het islamdebat en dat leverde haar ook buitenlandse roem op. Vorig jaar was zij volgens het Amerikaanse tijdschrift Time, een van de honderd invloedrijkste mensen op aarde. Ze vindt dat ze recht van spreken heeft omdat ze weet waar ze het over heeft en omdat ze het zelf heeft meegemaakt. Maar wat is er waar van haar verleden, van oorlogen, vluchten en uitgehuwelijkt worden?
Zembla ging op onderzoek in Nederland, Kenia, Somalië en Canada. Aan het woord komen haar broer en haar tante die bij haar huwelijk was. Zembla sprak met de man met wie ze trouwde, bezocht de scholen waar Ayaan opgroeide en vond een reportage uit 1993 over haar leven als asielzoeker. Zembla sprak ook met de vrouwen die haar als eerste in Nederland opvingen. Al deze mensen zijn nooit eerder aan het woord geweest over Ayaan Hirsi Ali en dat levert een ander beeld op dan dat we kennen. Hirsi Ali wordt geconfronteerd met de feiten over haar eigen leven.
>> Artikel 'Zembla/Vanwaar die verontwaardiging' over de kritiek op de uitzending (Trouw)

>> Artikel 'Zembla over Ayaan' : eindredacteur Kees Driehuis over de reden waarom Zembla de documentaire over Ayaan heeft uitgezonden (Trouw)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.