Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De geheime CIA-vluchten

  •  
12-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
Wat doen geheime CIA-vliegtuigen in Nederland, wie hebben ze aan boord, waar vliegen ze naar toe? Schendt Amerika internationale afspraken over mensenrechten? Zembla laat zien hoe de CIA opereert op Europees grondgebied.

In deze aflevering staat een van de CIA-vliegtuigen centraal, de N379P. Deze Gulfstream V heeft zeker vijftig keer op Guantanamo Bay gevlogen, het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba. De N379P is ook het vliegtuig dat terreurverdachten Ahmed Agiza en Mohammed Al Zery vanuit Zweden naar Egypte vervoerde in 2001.

Zonder overleg met hun advocaten en zonder enige vorm van proces werden deze twee mannen door de Zweedse inlichtingendienst SÄPO uitgeleverd aan de Egyptische politie. De SÄPO handelde op grond van informatie van de CIA. De garanties voor een eerlijke rechtsgang die de Zweedse regering vooraf had gekregen van de Egyptische overheid, bleken al snel geschonden te worden.

De Zweedse ambassade in Caïro was op de hoogte dat de mannen permanent geblindoekt waren en hardhandig werden verhoord. Ook hun familieleden werden bedreigd en geïntimideerd. Het rapport dat de ambassade opstelde werd onmiddellijk als geheim bestempeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.