Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De dood van een rapper

  •  
03-01-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
870 keer bekeken
  •  
Afgelopen september werd de 19-jarige Ishmael Gumbs in Amsterdam Zuid-Oost vermoord. Hij was de derde dode door schietincidenten in de Bijlmer binnen een jaar. Ishmael wilde, zoals veel jongeren in Zuid-Oost, rapper worden. Vrienden, familie en rappers vertellen in ZEMBLA over zijn te korte leven en de hiphop-cultuur in de wijk.

Ishmael Gumbs kwam begin 2008 vanuit Sint Maarten naar Nederland. Terwijl hij moeizaam zijn weg zocht in de Nederlandse samenleving, ontpopte hij zich snel als raptalent. ‘Als hij er nog zou zijn, geloof me, dan zou hij het gaan maken’, zegt Rilles Fraay, producent van Streetvoices. Op straat, en vooral in de buurt van winkelcentrum Kraaiennest, werd hij een bekende figuur. Hij verwierf de bijnaam ‘Weezy’, naar de door hem bewonderde Amerikaanse rapper Lil Wayne, die hij te pas en te onpas imiteerde. Hij was een aanstekelijke jongeman, die ondanks veel tegenslag optimistisch bleef. ‘Hij was een babbel, een jongen die altijd vrolijk was’, vertelt Esther Macharius, zijn begeleidster van Streetcornerwork.

De dood van Ishmael en eerdere schietincidenten leidden tot een golf van verontwaardiging en discussies over het geweld in de Bijlmer. Hoofdcommissaris van politie Bernard Welten verklaarde aan de vooravond van Ishmaels dood dat het geweld mede een gevolg zou zijn van de rapcultuur en gewelddadige videoclips. Rappers uit de Bijlmer reageerden hierop met kritische clips die op YouTube werden geplaatst. Volgens rapper Kiddo Cee zijn de teksten van hiphopnummers een reflectie van de werkelijkheid, niet de oorzaak. ‘Als je in de spiegel kijkt en je haar zit fucked-up, dan moet je niet de spiegel de schuld geven, dan moet je wat aan je haar doen.’

De eerste maanden van zijn leven in Amsterdam logeerde Ishmael bij zijn zus Johanna. Toen hij daar niet langer kon blijven, zwierf hij van adres naar adres en sliep hij vaak in garageboxen. Niettemin bleef hij optimistisch en vond hij een vriendin, die een kind van hem kreeg. Maar de laatste weken voor zijn dood was hij niet meer zo vrolijk. Hij was pessimistisch over zijn kansen op een plek om te wonen en de mogelijkheid een opleiding te gaan volgen. Hij had inmiddels ook een ‘track’ opgenomen, met de titel ‘Hard pain’. In dat nummer zingt hij over zijn verdriet en suggereert hij dat hij eigenlijk liever dood zou zijn.

Een ruzie met een caissière bij de Albert Heijn werd hem fataal. Het meisje belde haar vriend, die Ishmael opzocht bij het speeltuintje nabij Kraaiennest, waar hij samen met zijn vriendin en kind was. De man schoot hem van dichtbij neer. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd, waar artsen nog een poging deden hem in leven te houden. Zijn zus was er bij toen hij werd opgegeven. Ze belde haar moeder op Sint Maarten en die zei: ‘Je hoeft het me niet te vertellen, ik voel al in mijn hart dat je broer dood is.’

De laatste beelden die van Ishmael zijn gemaakt, zijn die van hem als figurant in een videoclip van het rapduo Dret & Krulle, vrienden van hem van de hangplek bij het Kraaiennest. ‘Ik ga verder’ heet dit nummer symbolisch genoeg. Het werd door Dret & Krulle ook vertolkt op 12 december, tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland, die door hen werd gewonnen.

Links

>> Maikel Sno, verdachte van de moord op de moord op Ishmael Gumbs, staat met naam en toenaam op de nieuwe website van de politie: nationale opsporingslijst

>> OM vraagt Suriname om Maikel S. te zoeken.
Het Openbaar Ministerie heeft de Surinaamse autoriteiten verzocht op zoek te gaan naar Maikel S. De man wordt ervan verdacht op 21 september Ishmael Gumbs te hebben doodgeschoten.

>> Een remix van het nummer Doofpot van Gikkels  (video). In deze samenwerking met stichting Bijlmer Style reageert Green Gang op de huidige ontwikkelingen in de Bijlmer en is tevens hun eerbetoon aan de overleden Ishmael Gumbs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.