Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De dood van een klokkenluider

  •  
14-09-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9619 keer bekeken
  •  
Stelt u zich eens voor, u doet uw werk al jaren met veel toewijding en plezier. U wordt gewaardeerd. Maar dan komt er een verandering in managementstijl. U ontdekt onzorgvuldigheden en kaart dat aan, intern. Maar kritiek wordt niet op prijs gesteld. U wordt zelfs negatief beoordeeld. U wordt genegeerd, ze moeten u niet meer.

Het overkomt Arthur Gotlieb, 50 jaar en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hij komt in verweer, schrijft een dik rapport voor zijn hoogste baas. Hij luidt de noodklok over grote misstanden.

Twee weken later maakt Gotlieb een eind aan zijn leven. Omdat de NZa van zins lijkt om de affaire stil te houden, stapt de familie van Arthur naar de pers. En zo wordt Arthur Gotlieb postuum klokkenluider.

ZEMBLA onderzoekt hoe een toegewijde ambtenaar tot wanhoop wordt gedreven.

Lees ook: VWS oefende druk uit op nza bij financiering nieuwbouw erasmus-mc
"In de brief wordt verwezen naar de overgangsregeling kapitaallasten, en kondig ik aan de NZa te verzoeken om in het specifieke geval van Erasmus MC de overgangsregeling niet gedurende drie jaren maar gedurende tien jaren toe te passen." Brief van VWS aan NZa en Erasmus MC (Mei/juli 2009)

Memo van Arthur Gotlieb: overleg NZa met Erasmus MC (oktober 2010)
"Dit overleg is een vervolg op het overleg van 30 september j.l. waarin gesproken is over de wijze van verwerking van een tweetal toezeggingen van VWS, met name de toezegging van een overgangsregeling kapitaallasten voor een periode van 10 jaar."
Notulen nieuwbouw Erasmus MC (november 2010)


"Ons is gebleken dat uw verzoek voor de maatwerkovergangsregeling de NZa nog niet formeel bereikt heeft. Inmiddels vindt op ambtelijk niveau overleg plaats tussen de NZa en het Erasmus MC om de door u gedane toezegging praktisch uit te werken"
Brief Erasmus MC aan VWS (januari 2011)

Reactie van het NZa op interviewverzoek van ZEMBLA

Operatie werk Arthur de deur uit | Arthur Gotlieb, dagboek van een ongewenste werknemer:
"Ik zit in een situatie die zo absurd is, dat ik mij gedeisd houd. Vóór alles ben ik geschrokken van hoe slecht mensen kunnen zijn. Mijn verontwaardiging probeer ik te bedwingen. Als je toegeeft aan je boosheid, ga je lijken op datgene waartegen je vecht."  Voorpublicatie . (NRC)

Rapport van de onderzoekscommissie Borstlap over het inter functioneren van de NZaHet NZa-dossier: wanorde bij de toezichthouder NRC dossier NZa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.