Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De belastingdienst heeft nog 20 miljard euro te goed

23-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingambtenaren-%e2%80%98belastingdienst-liegt-over-controles%e2%80%99
De Belastingdienst heeft nog zo'n 20 miljard euro te goed. Van ruim 6 miljard euro is de fiscus zelf niet zeker of het bedrag tijdig dan wel ooit binnenkomt. Dat meldt het AD vrijdag, dat deze gegevens heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Op 1 november van dit jaar stonden volgens het AD in totaal 6,4 miljoen burgers en bedrijven in het krijt bij de Belastingdienst. Samen zijn zij nog 19,4 miljard euro schuldig. Het hoogste bedrag dat een belastingplichtige nog moet betalen is 150 miljoen euro, het laagste bedrag is 25 cent, aldus het AD. Van alle vorderingen stamt 4,6 miljard euro uit 2011 of eerder.

De Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders (AVB) vreest dat steeds meer aanslagen onbetaald zullen blijven nu de Belastingdienst inkrimpt. Zo zijn er na de reorganisatie in 2020 nog maar circa 170 van de 315 belastingdeurwaarders.

Belastingambtenaren vertellen in ZEMBLA ‘ De misgelopen miljarden ’ dat ze door jarenlange bezuinigingen op de belastingdienst hun werk niet meer zorgvuldig kunnen doen. Machteloos zien ze toe dat verkeerd ingevulde aangiftes niet worden gecorrigeerd, dwangbevelen niet worden ingevorderd en controles steeds minder voorstellen. ZEMBLA gaat op zoek naar het zogenaamde tax gap, het verschil tussen wat er in theorie aan belastingen binnen moet komen en wat er door de fiscus uiteindelijk opgehaald wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.