Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dankwoord Manon Blaas

20-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
565 keer bekeken
  •  
zembla-doneert-prijzengeld-aan-huisarts-hans-van-der-linde
Wij bedanken de jury.

Het is heel belangrijk dat er nog goede onderzoeksjournalistiek in Nederland kan plaatsvinden en dat dit ook door deze jury wordt gewaardeerd.

Niet voor iedere journalist is het vanzelfsprekend om mee te dingen naar de Pfizerpersprijs. In voorgaande jaren heeft een aantal collega's de nominatie geweigerd op grond van hun journalistieke onafhankelijkheid en omdat ze niet geass0cieerd willen worden met de farmaceutische  industrie.

Ook de redactie van ZEMBLA heeft stevig gediscussieerd en nagedacht over onze aanwezigheid hier. Wij nemen immers heel vaak de farmaceutische industrie de maat. En dat blijven we altijd doen. Sterker nog: we doen het as we speak! Dus be ware Pfizer!

Wij zien deze onderscheiding juist als een uitstekende gelegenheid om ten overstaan van u en  in het hol van de (Pfizer) leeuw nog maar eens het gevaar van belangenverstrengeling tussen farma en veehouderij of tussen farma en de medische wetenschap of tussen farma en overheid te benadrukken.

In deze genomineerde uitzending 'opnieuw antibiotica alarm' blijkt dat de farma geen enkele terughoudendheid  in haar marketing en verkoop van antibiotica aan veehouders in acht neemt. En ook van enige verantwoordelijkheid voor de inmiddels bekende ernstige gevolgen blijkt geen sprake. Sterker nog de farmaceutische industrie verzet zich om sommige soorten antibiotica terug te dringen, iets dat niemand zal begrijpen na het zien van deze film.

Diverse artsen die ik toen sprak en nog steeds spreek, zien antibiotica resistentie als een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid. Niet alleen in Nederland maar in heel de wereld. Prof. Jan Kluytmans uitte onlangs nog zijn zorgen naar mij: "Er komt een moment dat ik zelfs op de hoogste plank in onze ziekenhuisapotheek geen potje meer kan vinden om een eenvoudige blaasontsteking te bestrijden. en dan overlijd je uiteindelijk aan de gevolgen van een ogenschijnlijk onschuldige aandoening".

Ik als burger, ik als potentiele patient, ik als journalist van ZEMBLA roep de farma op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en antibiotica in de veesector terug te dringen en te investeren in een nieuw antibioticum dat de superbacterie te lijf kan gaan. En dat allemaal graag zonder omstreden experimenten in derde wereld landen en zonder agressieve marketing . ZEMBLA houdt jullie haarscherp in de gaten!

Dan de geldprijs. Geheel in de stijl van dit betoog, storten wij het geld op de rekening van het fonds van huisarts Hans van der Linde. Van der Linde vindt dat de belangen van Roel Coutinho van het RIVM als overheidsadviseur zijn verstrengeld door zijn contacten met de farmaceutische industrie. Van der Linde is eind oktober 2011 door de Staat gedagvaard omdat hij zijn uitlatingen over die belangenverstrengeling niet terug wilde nemen. Daarmee kozen RIVM en Coutinho voor een intimiderende rechtsgang in plaats van een open maatschappelijke discussie over nut en noodzaak van de griepprik.

De proceskosten voor van der Linde moet hij uit eigen zak betalen. Dat gaat om tienduizenden euro's.  Het RIVM en Coutinho hebben die zorgen niet, zij procederen op kosten van de overheid.

Hans van der Linde zal zich alleen goed kunnen verdedigen als hij financiële steun krijgt. ZEMBLA steunt Van der Linden omdat hij als kritische huisarts niet monddood gemaakt mag worden.  En daarom danken wij u nogmaals hartelijk voor de prijs en bijbehorende euro's!

Dank u wel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.