Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

D66 wil veestapel halveren, boerenorganisatie LTO noemt plan ‘bizar’

09-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
varkens ANP
Regeringspartij D66 wil het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen. Zo kan Nederland voldoen aan de stikstofregels en toch doorgaan met de bouw van nieuwe huizen, stelt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. De belangenvereniging voor boeren, LTO, reageert boos op “het proefballonnetje van De Groot” en noemt het “bizar”.
De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. En dat terwijl de woningnood groot is.
'We moeten woningbouw ontzien'
Nu het mes moet in de stikstofuitstoot, moeten daarom vooral de landbouw en het verkeer dat opbrengen en de woningbouw worden ontzien, stelde D66 zondag al.  "Voor bio-industrie is geen toekomst meer: Nederland is een postzegel waar veel te veel kippen, varkens en geiten worden gehouden.” Dat is tegen het zere been van met name coalitiepartners CDA en VVD en van LTO. Ook landbouwminister Schouten noemt het plan "niet chic" en "makkelijk".  
Lees hier de hele reactie van LTO
“ Deze uitspraak is feitelijk onjuist en doet geen recht aan de complexiteit van de materie”, zegt LTO en vervolgt: “zelfs als we de gehele veestapel naar het buitenland verplaatsen blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is.”
GroenLinks is wel voor halvering van de veestapel en roept om een noodwet. Voor het einde van september moet het kabinet duidelijkheid geven over de gevolgen van het stikstofprobleem, vindt de partij.  "Om te zorgen dat noodzakelijke projecten, zoals de bouw van woningen, niet stil komt te liggen moet de politiek in een noodwet prioriteiten stellen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.
D66: 'Landbouw verantwoordelijk voor 70 procent stikstofuitstoot'
D66'er De Groot wijst erop dat de landbouw verantwoordelijk is voor 70 procent van de stikstof die Nederland uitstoot. "Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek." 
LTO: 'Uitspraak hard voor boerenfamilies'
De LTO: “Het komt hard aan bij boerenfamilies als een volksvertegenwoordiger zegt dat de helft van hen geen bestaansrecht meer heeft. Zij zetten zich dagelijks in voor de verduurzaming van hun bedrijf, zodat ook de generatie na hen voor groen, gezond en gewaardeerd voedsel kan zorgen. Het zou goed zijn als politieke partijen zich houden aan gemaakte afspraken, zoals die bijvoorbeeld in het regeerakkoord staan, in plaats van in een staat van paniek over tegenvallende peilingen met proefballonnetjes het tapijt onder een hele sector uit proberen te trekken.”
Landbouwminister Carola Schouten wil de veestapel al verminderen, maar dat gaat De Groot niet snel en niet ver genoeg. Schouten zou nog meer boeren moeten uitkopen. Ook moet de overstap op kringlooplandbouw, waarbij de boer niet langer leunt op veevoer en kunstmest uit het buitenland en niets verloren laat gaan, aantrekkelijker worden. Als boeren voor kringlooplandbouw kiezen, krimpt de veestapel al meteen.
LTO: 'we verdienen compliment'
De LTO vindt dat de boeren daar “met honderden pilots en proefprojecten” al genoeg aan doen en vindt dat de sector “een compliment verdient in plaats van een halvering”.
Het kabinet kampt sinds mei met grote problemen vanwege de uitspraak van de Raad van State. De rechter oordeelde dat de stikstofaanpak van Nederland niet overeenkomt met Europese regels. Voorheen kregen projecten over het algemeen groen licht als de belofte werd gedaan de stikstofuitstoot in de toekomst te compenseren. Dat beleid is te vrijblijvend, oordeelde de RvS.
 Bron: D66/LTO/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.