Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CZ mag lijst niet publiceren

01-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
het-kankerdoolhof
Zorgverzekeraar CZ mag niet naar buiten brengen hoe Nederlandse ziekenhuizen presteren op het gebied van borstkankerzorg. Dat heeft de rechter in Breda bepaald.

CZ was van plan om vrijdag een lijst te publiceren over borstkankerzorg in Nederland. De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen, die 42 van de 86 ziekenhuizen vertegenwoordigt, spande een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar om de publicatie te voorkomen.

De rechter baseert zijn beslissing vooral op het risico op reputatieschade voor ziekenhuizen die matig zouden scoren op de lijst en de mogelijke onrust bij patiënten die bij de ziekenhuizen in behandeling zijn.
Routine

CZ kondigde eerder deze week aan om ziekenhuizen die minder dan zestig borstkankeropraties per jaar uitvoeren, niet meer te contracteren. Met minder dan zestig operaties per jaar wordt er te weinig routine opgebouwd, zo redeneert de zorgverzekeraar.
Eerder dit jaar publiceerde ZEMBLA wel een lijst met ziekenhuizen op basis van eigen onderzoek. Hieruit kon worden opgemaakt hoeveel operaties  er in het ziekenhuis worden gedaan? Hoeveel daarvan borstsparend zijn.  Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit is het aantal heroperaties bij borstsparende ingrepen. Dit betekent dat niet al het kwaadaardige weefsel in een keer is weggehaald, waardoor de patiënt opnieuw moet worden geopereerd. Hoe minder hersteloperaties hoe beter het ziekenhuis scoort. Zie: de lijsten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.