Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Cyberaanvallen vaak via Nederlandse netwerken

12 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
cyberaanvallen-vaak-via-nederlandse-netwerken
Criminelen gebruiken steeds vaker netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. Dat concludeert Symantec Corporation, een wereldwijd bedrijf dat informatie van particulieren, bedrijven en overheden beschermt. Symantec presenteerde vorige week het wereldwijde jaarlijkse dreigingsrapport over cybercrime.

Stijgers
Nederland stijgt van plek 7 naar plek 4 als het gaat om landen waar vanuit cyberaanvallen worden gepleegd. In deze top 10 zijn alleen Nederland en Rusland relatief sterk gestegen, stelt Symantec vast. Nederland heeft een goede infrastructuur voor internet.
Phishing
Phishing is een van de vormen die Nederland treft. Slachtoffers worden hierbij naar een valse (bank)website gelokt om ze daar te laten inloggen met hun bank- of creditcardgegevens. Zo ontfutselen criminelen de toegang tot bankrekeningen en creditcards van die mensen, om op die manier geld van ze te stelen.
Detailhandel grootste doelwit
Als het gaat om malware, schadelijke software die wordt gebruikt om toegang tot een computer te krijgen, is de detailhandel in Nederland hier het grootste doelwit van.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.