Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Cultuur en stijl leidinggeven ‘zorgelijk’ voor patiëntveiligheid'

17-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3
Onderzoeksbureau interviewt 237 medewerkers UMCU: “Cultuur en stijl leidinggeven ‘zorgelijk’ voor patiëntveiligheid”
In het UMC Utrecht is sprake van een ‘hiërarchische stijl van leidinggeven’ die ‘dominant’, incidentgedreven’ en ‘reactief’ wordt genoemd. Deze ‘dominante kenmerken’ van de cultuur en het leiderschap zijn ‘ronduit zorgelijk te noemen in haar potentiële consequenties voor de patiëntveiligheid.’ Dit staat in een onderzoeksrapport dat in opdracht van het UMC Utrecht is opgesteld. 
De ‘command & control style’ die in het ziekenhuis wordt gehanteerd, werkt ‘potentieel beperkend voor de ontwikkeling van een positief klimaat van patiëntveiligheid’, zo schrijven de onderzoekers op basis van interviews met 237 medewerkers. Zij constateren dat medewerkers van het UMC Utrecht vrezen dat het rapporteren van onveilige situaties ‘negatieve consequenties’ voor hen kan hebben. Het onderzoek stelt dat de stijl van leidinggeven binnen ‘sommige onderdelen’ van het ziekenhuis ‘ronduit zorgelijk’ is als het gaat om de consequenties voor de patiëntveiligheid.
Ook twijfelen de onderzoekers eraan of het ‘transitieproces’ dat moet leiden naar een nieuwe leiderschapscultuur binnen het UMC Utrecht wel in handen van de juiste leidinggevenden is. Zij schrijven dat ‘op verschillende leidinggevende niveaus niet alle competenties in huis zijn’ . Daardoor zitten ‘de juiste characters’ mogelijk niet op de juiste positie om de cultuur binnen het ziekenhuis te verbeteren.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Kets De Vries Institute, een communicatie- en adviesbureau. Aanleiding waren de ZEMBLA-uitzendingen over het UMC Utrecht. In het drieluik ‘Ziekenhuiscalamiteiten’ heeft ZEMBLA het afgelopen jaar bericht over onder meer over de angstcultuur op de KNO-afdeling en het niet melden van dodelijke calamiteiten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie doet hier zelf ook onderzoek naar. Naar verwachting is dit onderzoek in januari 2017 afgerond.
Het UMCU erkent desgevraagd aan ZEMBLA de hiërarchische stijl van leidinggeven. ““Het rapport is kritisch en geeft ons waardevolle feedback,” aldus de woordvoerder. “Verandering van ons leiderschap, van onze cultuur en van de manier waarop we samenwerken is noodzakelijk.”
ZEMBLA heeft de samenvatting in handen . Het UMC Utrecht weigert het volledige rapport openbaar te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.