Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Crowdfunding voor sluiting Hemwegcentrale

7 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
EDIT Bos als Brandstof_frame_899
Onder het motto 'Wij willen #Hemweg' is vrijdag een crowdfundingsactie gestart om de omstreden Hemwegcentrale in Amsterdam dicht te krijgen. Het publiek wordt opgeroepen geld te doneren, naast de 5 miljoen euro die verschillende partijen al bereid zijn op tafel te leggen.
Onder meer duurzame-energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en de Stichting DOEN willen elk een miljoen bijdragen. Ook de gemeente Amsterdam wil onder voorwaarden voor een miljoen euro meedoen om de kolencentrale te sluiten. Sinds vrijdag zijn daarnaast Greenpeace en het burgerinitiatief Hete Kolen bij de actie aangehaakt.
Eigenaar Nuon liet eerder al weten best open te staan voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale, maar dat dat 55 miljoen euro gaat kosten. Het grootste deel van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers.

Sluiting van de kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg zal geen 55 miljoen euro kosten, zoals eigenaar Nuon zegt, maar hooguit 10 miljoen euro. Dat zegt Arnoud tegen De Volkskrant . Kamerbeek, energie-expert en voormalig bestuursvoorzitter van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta. Onder zijn leiding sloot Delta zijn kolencentrale. Met de berekening van Kamerbeek als leidraad komt sluiting van de centrale binnen handbereik. Vandebron, een energiemaatschappij die vorige week al verraste met de mededeling een miljoen euro over te hebben voor sluiting van de Hemwegcentrale.
De Hemwegcentrale is de oudste van de vijf nog resterende kolencentrales in Nederland. Kolencentrales zouden gesloten moeten worden, zo vond een meerderheid in de vorige Tweede Kamer, omdat ze twee keer zoveel broeikasgas uitstoten als een gascentrale om dezelfde hoeveelheid stroom te produceren. Het toenmalige kabinet wilde de Kamer hierin niet tegemoet wil komen. Minister Kamp zegt hierover tegen ZEMBLA - Bos als brandstof : “Ik heb met allerlei partijen een energie-akkoord gesloten. Daarin staat dat Nederland in 2020 14 procent duurzame energie moet produceren. Naast wind en zon heb ik ook biomassa nodig. Als ik stop met biomassa laat ik het energie-akkoord los. Dat wil ik niet, want ik wil mij aan mijn afspraken houden.”  

In december nam de Tweede Kamer een motie aan die de subsidie van biomassa in kolencentrales afschafte. Minister Kamp weigerde deze motie echter uit te voeren en schoof een beslissing hierover door naar het volgende kabinet. Uit een uitzending van Zembla blijkt dat niet alleen resthout wordt gebruikt. Hele bomen worden gekapt alleen om te verstoken en bossen dreigen te verdwijnen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.