Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

29-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyberaanvallen-vaak-via-nederlandse-netwerken
Criminelen perfectioneren hun methodes voor 'phishing'. De mailtjes waarmee ze klanten proberen te verleiden om vertrouwelijke gegevens te verstrekken, zien er steeds professioneler uit en bevatten minder taalfouten. Daardoor zijn ze minder makkelijk te herkennen, waarschuwden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag.
De schade door phishing is in het eerste halfjaar met 29 procent toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Het totale schadebedrag bedroeg 2,8 miljoen euro. Dat is wel stukken lager dan enkele jaren terug, toen criminelen met slinkse mailtjes vaak tientallen miljoenen euro’s wisten binnen te halen.
Andere vormen van cybercriminaliteit, zoals kwaadaardige software, zorgden in het eerste halfjaar voor ongeveer 300.000 euro schade. Dat bedrag lag in de voorgaande zes maanden met 55.000 euro nog extreem laag. Maar in de eerste helft van 2014 lag de schadepost weer een stuk hoger, op 775.000 euro.
Skimmen komt vergeleken met een paar jaar geleden nog maar weinig voor. Banken hebben de betaalpassen beter beveiligd en de pasjes worden tegenwoordig standaard 'uitgezet' voor betalingen buiten Europa. Toch veroorzaakte skimming in het afgelopen halfjaar 790.000 euro schade, ongeveer 165.000 euro meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om incidenten die zich bijvoorbeeld tijdens vakanties voordeden. (ANP)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.