Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Criminelen gebruikten ING-bankrekeningen voor oplichterspraktijken

19-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
ING jaarverslag ANP
ING de witwasbankiers
Oplichters konden via onlinerekeningen voor particulieren van ING Direct ongestoord geld ontvangen voor hun zwendel. Dat schrijft de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore. De centrale bank van Italië tikte ING op de vingers voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. In Nederland trof ING vorig jaar een megaschikking van 775 miljoen euro omdat de bank nalatig was bij witwaspraktijken.
ING kwam in Nederland weg met een schikking en hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien ontsprongen ook de individuele bankiers van ING de dans. In de uitzending ‘ De witwasbankiers van ING ’ onderzoekt ZEMBLA waarom bankdirecteuren uit de wind worden gehouden.
Meer over de rol van banken bij witwaspraktijken in deze video:
In Italië zouden bij ING geen interne alarmbellen zijn afgegaan bij de transacties. Dat zou voor het Openbaar Ministerie van Milaan aanleiding zijn binnenkort een formeel onderzoek te openen naar ING.
Oplichters gingen aan de haal met voorschotbetalingen
Het zou gaan om transacties waarbij slachtoffers een voorschot moeten betalen voor de aankoop van producten of het huren van woningen, die ze uiteindelijk nooit krijgen. Die betalingen kwamen terecht op onlinerekeningen van ING, waar het voor oplichters mogelijk zou zijn geweest klant te worden zonder hun echte identiteit te onthullen.
ING laat weten niet op de hoogte te zijn gesteld over een onderzoek van justitie in Italië. Een woordvoerder zei daarom niet inhoudelijk te kunnen reageren. Als het OM in het land uiteindelijk tot onderzoek overgaat, zal de bank volgens hem meewerken met de autoriteiten.
De bank en de toezichthouder zijn in gesprek over maatregelen om de procedures op dat terrein te verbeteren. Zolang die gesprekken lopen worden geen nieuwe klanten aangenomen.
In ' De witwasbankiers van ING ' reageert Fred Teeven op het feit dat bankdirecteuren van ING in de Nederlandse witwaszaak uit de wind zijn gehouden door justitie:
ING in Italië
ING heeft in Italië, waar het sinds 2001 actief is met zijn consumentenbank, circa 900 medewerkers. De omzet van het onderdeel kwam afgelopen jaar uit op 231 miljoen euro, bij een totaalomzet van ING van iets meer dan 18 miljard euro.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.