Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CPB: Nederland geen belastingparadijs

11-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mazen-in-de-belastingwet-kosten-nederland-16-miljard-euro
Nederland is geen belastingparadijs, maar een doorsluisland voor het verleggen van investeringsstromen om fiscale redenen. Doorsluislanden profiteren ten koste van de belastingsinkomsten van de landen waar de investeringen worden gedaan (‘gastlanden’). Belastingparadijzen (‘tax havens’) zijn tijdelijke eindbestemmingen van de uitgekeerde winsten, hetgeen ten koste gaat van de belastingheffing in de herkomstlanden van de investerende bedrijven.

Dat concluderen de CPB-onderzoekers in de CPB Policy Brief 2013/07' Bilaterale Belastingverdragen en Buitenlandse Investeringen '.

Bedrijven overal ter wereld doen aan fiscale planning om zo min mogelijk belasting te betalen. Bilaterale belastingverdragen worden afgesloten tussen regeringen van landen ter voorkoming van dubbele belastingen voor de bedrijven. Dergelijke verdragen dragen bij aan de aantrekkelijkheid van een land voor bedrijven en hun fiscale routes. Nederland heeft een groot aantal bilaterale belastingverdragen afgesloten, die tot een flinke toename van de directe buitenlandse investeringen hebben geleid.

De uitzending van Zembla 'Nederland belastingparadijs' laat zien dat in een globaliserende wereld de mogelijkheden voor multinationale ondernemingen om belasting te ontwijken alleen maar groter worden. In zo’n wereld wordt het speelveld ongelijker: de grote conglomeraten betalen steeds minder belastingen dan kleine bedrijfjes.

Porugal
Grote Portugese multinationals zijn sinds het uitbreken van de crisis steeds meer economische activiteiten naar Nederland gaan verschuiven. Inmiddels zijn 19 van de 20 grootste beursgenoteerde Portugese bedrijven in Nederland gevestigd met een brievenbusmaatschappij. Het resultaat is dat deze bedrijven minder belasting betalen in Portugal.

In een nieuw rapport brengt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) cijfers bij elkaar van het IMF, de OESO en de Nederlandse Bank die laten zien dat Nederland het grootste fiscale lek is voor Portugal. Al eerder schatte de Europese Commissie de gemiste belastingopbrengsten door belastingontwijking binnen de hele EU op 150 miljard euro per jaar. Dit bedrag is even hoog als het totale jaarlijkse budget van de EU. Volgens een schatting van SOMO verschoven Portugese multinationals in de periode 2009 - 2011 minimaal 2,5 miljard euro aan winsten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.