Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Convenant tussen boeren en burgers over stankoverlast

19-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oirschot-laat-beslissing-megastallen-aan-provincie
3 boerenfamilies en 7 omwonende families in Huijgevoort hebben een convenant gesloten dat een einde maakt aan de overlast die wordt veroorzaakt door een aantal boerenbedrijven. Bijna twee jaar na de Zembla uitzending 'Het stinkt in Brabant' wordt het stankprobleem opgelost.

Convenant
De betrokken partijen hebben een convenant gesloten. Met het convenant komt een einde aan een jarenlange onenigheid en spanning tussen boeren en burgers in het buurtschap Huijgevoort. De burgers ondervinden veel overlast als gevolg van de uitbreiding van drie nabijgelegen varkenshouderijen. De provincie, gemeente Oirschot en ZLTO hebben de families aan tafel gekregen om met elkaar een oplossing te vinden. Door de dialoog groeide het onderling vertrouwen en kon het convenant gesloten worden.

Na een jaar van overleggen met provincie, gemeente (de wethouder) en de ZLTO hebben Burgemeester en wethouders van Oirschot en GS besloten om 2.6 miljoen euro beschikbaar te stellen om het meest overlastgevende bedrijf te verplaatsen.

De andere twee bedrijven zien af van de oorspronkelijk geplande grootschalige uitbreiding.

Toekomst
Om conflicten en juridische procedures in de toekomst te voorkomen richten de boeren en omwonenden een buurtschapcomité op. Zij zullen regelmatig bij elkaar komen om toe te zien op het uitvoeren en naleven van het convenant.

Het stinkt in Brabant
De spanning op het Brabantse platteland is om te snijden. De burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. Het is een ongelijke strijd.

ZEMBLA  onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.