Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Controle op gevaarlijke PIP-implantaten faalde

16-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland heeft gefaald in de controle op de omstreden PIP-borstimplantaten. Controleurs werkten langs elkaar heen, waren laks en hadden geen idee waar ze op moesten letten. Daardoor liepen honderdduizenden vrouwen rond met lekkende, illegale siliconen in hun borsten. Dat blijkt uit interne mails van TÜV, die slachtoffers in een Frans megaproces als bewijs opvoeren. De kans dat het keuringsbedrijf de gedupeerde vrouwen, onder wie 182 Nederlanders, een schadevergoeding moet betalen, wordt groter. Meldt het AD.
TÜV keurde de implantaten van het Franse Poly Implant Prothèse (PIP) goed voor de Europese markt. Hoewel al in 2000 meldingen kwamen over fabricagefouten, zijn de implantaten jarenlang door de controles van TÜV heen gekomen.
In maart 2010 blijkt dat de Franse producent  Poly Implant Protheses, PIP, jarenlang controles ontduikt en industriële siliconen gebruikt in plaats van medische siliconen.
Deze implantaten gingen lekken en scheuren, met forse ontstekingen in de borsten tot gevolg.
Als TÜV in januari 2011 wordt gehoord over de controles, staat de manager van het kantoor in Frankrijk met zijn mond vol tanden. Hij mailt in paniek zijn collega op het hoofdkantoor in Duitsland. ' Wat moeten controleurs eigenlijk checken tijdens een audit ?' schrijft hij. ' Als er fouten zijn gemaakt, ben ik ten dode opgeschreven. ' Volgens SAP Advocaten, dat namens de Nederlandse slachtoffers procedeert, zijn de mails een bekentenis dat TÜV de zaakjes niet op orde had.
Chaos
' De mails geven aan dat het een complete chaos was bij TÜV en dat de controleurs werkelijk niet wisten wat ze aan het doen waren, ' zegt letselschadeadvocaat Sander de Lang. ' De verwijtbaarheid van TÜV is hiermee een gegeven en vergroot de kans op een goede afloop voor onze cliënten. '
TÜV wijst elke aansprakelijkheid af en zegt zelf ook slachtoffer te zijn van het bedrog van PIP. TÜV Rheinland is door een Franse rechter al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan slachtoffers. Het bedrijf ging in hoger beroep, maar een hogere rechter bepaalde tussentijds al dat TÜV 1700 Franse vrouwen een voorschot van 3400 euro moet betalen.
In het hoger beroep zijn duizenden buitenlandse slachtoffers aan het proces toegevoegd, onder wie de Nederlandse vrouwen. Op 2 juli doet de rechter in de beroepszaak uitspraak over de aansprakelijkheid van TÜV.
TÜV zegt zelf ook dupe te zijn van bedrog door PIP 

(Bron: AD)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.