Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Containerscanner Gaza vooral voor import gebruikt

30-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
containerscanner-gaza-vooral-voor-import-gebruikt
De containerscanners die Nederland aan de Palestijnse Autoriteit heeft gedoneerd worden meer gebruikt voor de import dan de export, dit schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Van Bommel. De scanners zijn juist gedoneerd om de export vanuit Gaza te bevorderen.
In heel 2014 was de export 228 vrachtwagens. Volgens de Israëlische NGO Gisha is de export gestegen van 13,5 vrachtwagens per maand in de periode 2007-september 2013 naar 86,8 per maand in de periode november 2014 tot augustus 2015. USAID stelt op basis van eigen waarneming, dat de gemiddelde export in de periode november 2014-juli 2015 108 vrachtwagens per maand was.
Ter illustratie, het aantal vrachtwagens dat gemiddeld per dag in augustus Gaza in ging was 648. Maar er zijn ook dagen dat er meer vrachtwagens Gaza in gaan. De scanner wordt gebruikt voor het scannen van een deel van de import en van alle export.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.