Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Consumentenbond wil dat toekomstig kabinet ongezond eten harder aanpakt

30 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
477 keer bekeken
Obesitas ANPfoto
Veel eten is vaak nog te zout, te zoet of te vet. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Volgens de bond heeft het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020), dat voeding gezonder moest maken, erg weinig opgeleverd. De bond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
Het ministerie van VWS werkt volgens de bond op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Omdat dit systeem geldt voor de komende tien jaar, wil de Consumentenbond strenge afspraken. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Het akkoord uit 2014 heeft te weinig opgeleverd. De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s."

30+ kaas te zout en plantaardige kaas te vet

De Consumentenbond stelt dat onderzoek laat zien dat er nog heel wat werk te verrichten is. Bij een test van dertien merken jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt, scoort ruim de helft onvoldoende voor zout. Plantaardige ‘kaas’ blijkt geen gezond alternatief. De zes merken die de Consumentenbond onder de loep nam, scoren slechts tussen de 2,2 en 4,4. Ze bevatten allemaal kokosolie, waar veel ongezond verzadigd vet in zit. En de helft is ook nog eens te zout, aldus de bond.

Fabrikanten doen uit zichzelf onvoldoende

Molenaar: "Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig. Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen."

Probleem speelt al jaren

De problemen rond ongezonde voeding spelen al jaren.  Wetenschappers roepen al jaren om verandering en politieke actie. Maar het gaat om grote belangen. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness. De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. In 2013 maakte Zembla daar de uitzending 'De zoete verleiders' over:

De zoete verleiders (2013)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA