Zembla

Consumentenbond Bonaire stelt Nederlandse staat ultimatum: rechtszaak in de maak

06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1026 keer bekeken
  •  
bonaire armoede unkobon rechtszaak

De rechtszaak van de consumentenbond van Bonaire, Unkobon, tegen de Nederlandse staat is een stap dichterbij. Minister Schouten van Armoedebeleid heeft vandaag een brief van de advocaat van de consumentenbond gekregen. Binnen zes weken moet de staat maatregelen nemen om de armoede op Bonaire tegen te gaan, anders volgt er een dagvaarding. 

In de Zembla-uitzending 'Bedreigd: Nederlands koraal' kondigde Unkobon aan de Nederlandse staat aan te klagen, omdat zij niet genoeg doet om de armoede op het eiland te bestrijden. Armoede is een groot probleem op Bonaire. De gemiddelde eilandbewoner kan niet rondkomen, omdat het minimumloon lager is dan in Nederland en het levensonderhoud er duurder is. “Wij zijn van mening dat de staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechtenverplichtingen; om te zorgen voor hun inwoners”, zegt Unkobon-voorzitter Wietze Koopman.

Unkobon probeert armoedebeleid te verbeteren

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Maar het minimumloon en de lokale bijstand zijn er veel lager. Dat moet veranderen, vindt Koopman. Door Den Haag te voeden met informatie, probeert Unkobon het armoedebeleid al jaren te verbeteren en de minimumlonen te verhogen. Maar het gaat Koopman veel te langzaam. “Wij denken dat wij een rechtszaak kunnen beginnen tegen de Nederlandse staat, omdat zij in gebreke zijn gebleven bij het vaststellen van een sociaal minimum”, zegt Koopman in Zembla.

De advocaat van Unkobon, Channa Samkalden, stelt in de brief aan minister Schouten dat de Nederlandse staat onrechtmatig handelt omdat ze haar Caribische onderdanen - anders dan de Europese onderdanen - geen adequate levensstandaard biedt. De staat zou zich niet aan haar zorgplicht houden en de staat hanteert een onrechtmatig onderscheid tussen haar inwoners in Europees en Caribisch Nederland.

Lees de sommatie aan minister Schouten: 

Bekijk de uitzending 'Bedreigd: Nederlands koraal'

Beluister de Zembla Podcast over Bonaire via Spotify

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.