Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Conflicten Bakker Bart houden aan

11-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
830 keer bekeken
  •  
bakker-bart-beconcurreert-haar-eigen-winkeliers
De conflicten tussen de franchisenemers en Bakker Bart houden nog steeds aan. Bart’s Retail is al door elf verschillende franchisenemers gedagvaard en binnenkort komt daar nog een bij over de deegclaim. Daarin verwijten de franchisenemers het hoofdkantoor dat het jarenlang te hoge bedragen heeft gevraagd voor deeg. Externe afnemers konden tegen voordeliger tarieven deeg bestellen bij de Bakker Bart-fabriek, stellen zij. Franchisenemers eisen nu miljoenen euro’s terug.
De deegfabriek van Bart’s Retail levert haar producten goedkoper aan groothandelsbedrijf Beko, dan aan haar eigen winkeliers. Dat bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘Woede in de winkelstraat’. Het conflict tussen de Bakker Bart-winkeliers en het moederbedrijf Bart’s Retail speelt al sinds 2007. Bart’s Retail levert de aangesloten ondernemers kant-en-klare deegstukken, die in de winkel worden gerezen en gebakken.
'Ik betaal veel geld voor het concept en dan zie ik mijn eigen broodjes bij de concurrent in de winkel liggen', zegt ex-Bakker Bart-ondernemer Wim Löbker.
De zelfstandig ondernemers, die als franchisenemer de zaak runnen, vinden dat ze erin geluisd zijn en misbruikt worden door de machtige, vaak onaantastbare hoofdkantoren. De rooskleurige omzetcijfers die hen zijn voorgespiegeld kloppen niet en ze worden opgescheept met onverkoopbare spullen. Regelmatig gaan er ondernemers failliet.
In Ede stonden onlangs twee Franchisenemers van de Bakker Bart voor de rechter om te vechten voor het voorbestaan van hun zaak. Het Arnhemse echtpaar wil verder met de bakkerij, maar het moederbedrijf van Bakker Bart heeft de franchiseovereenkomst per 1 april opgezegd.
Bart's Retail BV houdt vast aan het getekende non-concurrentiebeding. De familie mag van het bedrijf 1 jaar lang geen bakkerij uitbaten op de plek of in de nabije omgeving van de winkel. Ook niet onder een andere naam en zonder franchise. Uitspraak binnen 2 weken.

UPDATE 11 maart

Nederlaag voor Bakker Bart

Bakker Bart heeft een rechtszaak verloren tegen zijn franchiser in Ede. De keten kondigde aan zijn winkel te sluiten en wilde de ondernemer aan zijn concurrentiebeding houden. De franchiser wil de winkel onder eigen naam voortzetten. De rechter zette een streep door het concurrentiebeding en oordeelde dat de twee andere Bakker Bart-winkels in Ede geen concurrentie zullen ondervinden van de winkel van deze ondernemer. (bron: De Telegraaf)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.