Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Commissie opgericht voor de aanpak van 'loverboy'- en mensenhandelproblematiek

16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verliefd-verkracht-en-vermist
Met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er op initiatief van Jeugdzorg Nederland een commissie ingesteld die een actieplan gaat opstellen voor de aanpak van 'loverboy'- en mensenhandelproblematiek in Nederland. Deze commissie wordt ondersteund door het Nederlands Jeugdinstituut.

Registratie
De commissie richt zich met name op het beschikbaar maken van een effectieve en onderbouwde aanpak en een duidelijke registratie van slachtoffers. Daarnaast gaat zij zich bezighouden met het opstellen van een meer algemene werkwijze die zich richt op preventie, herkenning en eerste opvang. Registratie van slachtoffers wordt hierin met prioriteit opgepakt.

Deze werkwijze moet zo breed mogelijk worden ingezet en is van belang voor zowel het huidige jeugdzorgdomein als het brede domein van jeugdhulp. De commissie streeft ernaar om het actieplan in het najaar van 2014 te presenteren.

Aanleiding
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel vroeg in haar rapportage recent aandacht voor de aanpak van mensenhandelproblematiek in de jeugdzorg.  Door de jeugdzorg is al veel geïnvesteerd om de aanpak te verbeteren. Het is belangrijk om deze initiatieven voort te zetten en ervoor te zorgen dat de aanwezige expertise goed wordt benut binnen de gehele jeugdsector.

Fragment uit ZEMBLA - 'Verliefd, verkracht en vermist':


Samenstelling commissie
De commissie bestaat uit leden met veel expertise op dit gebied. Deze experts zijn werkzaam bij diverse jeugdzorg-, kennis- en brancheorganisaties. Oud-Tweede Kamerlid Groen Links Naima Azough is voorzitter van de commissie. Een vertegenwoordiger van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen neemt deel als toehoorder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.