Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Commissie Amarantis start meldpunt

01-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
commissie-amarantis-start-meldpunt
Om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de ontstane financiële problemen bij de Amarantis onderwijsgroep is de Commissie onderzoek Amarantis een meldpunt gestart. Via dit meldpunt kunnen mensen die betrokken zijn bij de Amarantis onderwijsgroep of dat in het verleden waren en informatie over de ontstane situatie hebben, contact opnemen met de commissie.

De Amarantis onderwijsgroep, een onderwijsinstelling voor middelbaar beroeps- en voortgezet onderwijs opererend in de regio's Amsterdam, Almere en Amersfoort en Utrecht, raakte eind 2011 in acute financiële problemen. Om die reden heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de onderzoekscommissie ingesteld.

Melden via e-mail
Het melden van informatie kan via het e-mailadres info[at]onderzoekamarantis.nl. De commissie waarborgt desgewenst de vertrouwelijkheid van de informatie die wordt verstrekt.

Onderzoeksvragen
De onderzoekscommissie doet zowel een bestuurskundig onderzoek als een accountantsonderzoek. Welke financiële beslissingen, investeringsbeslissingen of andere bestuursbeslissingen hebben geleid tot de financiële problemen en op welke wijze zijn deze beslissingen tot stand zijn gekomen? Ook kijkt zij naar de feiten en omstandigheden die hebben geleid tot of hebben bijgedragen aan het ontstaan van de financiële problemen. De onderzoekscommissie voert in september persoonlijke gesprekken met diverse betrokkenen.

Slotrapport met aanbevelingen
De commissie onder leiding van de heer drs. M.J. van Rijn verwacht half oktober het onderzoeksrapport aan de minister aan te kunnen bieden. Dat zal ook aanbevelingen bevatten over maatregelen die kunnen voorkomen dat andere onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en het voorgezet onderwijs financiële problemen krijgen.

Reconstructie
ZEMBLA probeert in een reconstructie antwoord te geven op een aantal knellende vragen. Hoe kon het financieel zo misgaan? Waar was de Raad van Toezicht? Waar was de Onderwijsinspectie en waar was de minister van Onderwijs? En hoe kon bestuursvoorzitter Molenkamp vertrekken met een beloning van 250.000 euro, terwijl hij Amarantis met een miljoenenschuld achterliet?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.