Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Comazuipers naar psycholoog

04-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
wijziging-drankwet-tegen-comazuipen
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam gaat jongeren die als gevolg van comazuipen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp binnenkomen, samen met hun ouders doorsturen naar een psycholoog.

Het ziekenhuis vindt dat er meer moet gebeuren dan alleen oplappen. In het OLVG belanden elk weekeinde twee tot drie jongeren tussen veertien en zeventien jaar als gevolg van comazuipen.

ZEMBLA liet in ' Comazuipen ' van november 2007 zien dat steeds meer en steeds jongere kinderen in ziekenhuizen worden opgenomen met alcoholvergiftiging.

"We weten sinds een paar jaar hoe slecht alcohol voor pubers is. We willen daarom ook meer doen. Een gesprek met een psycholoog heeft positieve effecten", aldus OLVG-arts Michiel Gorzeman.

De dronken tieners komen vaak in een ambulance naar het OLVG. Ze worden daar aan de monitor en aan het infuus gelegd en er wordt opgelet dat er geen braaksel in de longen komt. Na een aantal uren komen ze weer bij en gaan ze naar huis. Ouders zijn vaak niet op de hoogte van het drinkgedrag van hun kinderen, zegt arts Gorzeman. "Ze zijn onder de indruk als ze hun kind met een infuus in de arm zien liggen. Het kind schrikt daar zelf ook van. Daarom willen we de kinderen binnen twee tot drie dagen bij een psycholoog hebben. Je moet het ijzer smeden als het heet is.''

Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut behoort het alcoholgebruik onder Nederlandse pubers van vijftien en zestien jaar tot het hoogste in Europa. Twee op de drie dertienjarigen hebben al alcohol gedronken, blijkt uit een studie uit 2009. Een van de vijf is op zijn minst een keer dronken geweest.

bron: ANP

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.