Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

College wil Baudet schorsen omdat hij zijn nevenfuncties niet opgeeft

13-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

Het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer stelt voor om Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet een week te schorsen als Kamerlid. Hij mag dan niet debatteren, maar wel stemmen. Baudet en andere FVD-Kamerleden Freek Jansen en Gideon van Meijeren hebben nevenfuncties en eventuele inkomsten hieruit niet goed opgegeven. Het gaat alleen nog om een voorstel, de Tweede Kamer stemt hierover op dinsdag.

In de Zembla-uitzending ‘Haagse Bijbaantjes’ uit november 2020 vroegen we Baudet waarom hij zijn neveninkomsten niet opgaf. Hij zei destijds: “Ik vind het onzin dat je dat soort dingen allemaal op moet geven”.

Tweede Kamerleden zijn wettelijk verplicht hun nevenactiviteiten te melden in een openbaar register. In de Zembla-uitzending uit 2020 bleek dat meerdere Kamerleden dit niet of niet volledig deden. De meeste Kamerleden vulden het nadien alsnog aan.

Eerste schorsing ooit

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een Kamerlid is geschorst. De Tweede Kamer kent het instrument pas sinds kort, daarvoor kon een Kamerlid alleen voor één dag worden uitgesloten. Dat is in 1950 voor het laatst gebeurd, zegt parlementair historicus Bert van den Braak.

Bij het advies om Baudet te schorsen speelt mee dat de politiek leider eerder een berisping heeft gekregen omdat hij niet eerlijk was over andere nevenfuncties. In "deze recidive" ziet het college aanleiding hem zwaarder te bestraffen dan zijn fractiegenoten.

Berisping

Jansen en Van Meijeren krijgen alleen een 'berisping' en een aanwijzing om de functies alsnog te registreren. Het integriteitscollege "heeft niet kunnen vaststellen of de Kamerleden neveninkomsten (hebben) ontvangen". Over dit deel van de klacht heeft het college dus geen oordeel, schrijft zij in haar rapportage.

Het college merkt op dat de FVD'ers "op geen enkele wijze hebben meegewerkt aan het onderzoek". Zij zijn herhaaldelijk in de gelegenheid gesteld op de aantijgingen te reageren maar hebben daarvoor "niet de moeite genomen". Daarmee geven ze er blijk van "niet of onvoldoende in te zien dat zij de voor Kamerleden geldende regels, te weten in dit geval de registratieplicht, ook dienen na te komen".

Kijk de uitzending 'Haagse bijbaantjes':

Bron: ANP/Zembla

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.