Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Coalitiepartijen eisen onderzoek naar misstanden bij Belastingdienst en CBR

18-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
CBR anp
Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie (CU) willen een groot onderzoek naar de misstanden bij onder meer de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en het CBR (rijbewijzen). Zij pleiten voor een onderzoek door het parlement naar deze instanties van de overheid. Daarbij zou ook de rol van de politiek zelf moeten worden doorgelicht, van het opstellen van regels tot het optuigen van deze organisaties.
Dat voorstel doen de fractievoorzitters Heerma (CDA) en Segers (ChristenUnie) vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen.

Volgens CDA en CU raken burgers het vertrouwen in de overheid kwijt door de problemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CBR, het UWV en de IND. Diensten zijn vaak onbereikbaar, anoniem en weinig behulpzaam, aldus de fractievoorzitters. De ombudsman concludeerde onlangs dat inmiddels ook burgers die het normaal wel redden, vastlopen in de complexiteit van regels en bureaucratie.
Koning Willem-Alexander noemde een paar in opspraak geraakte instanties specifiek in zijn troonrede op Prinsjesdag.

'Systemen falen'
"De overheid moet dienstbaar zijn aan de samenleving. Nu lopen mensen te vaak op tegen een bureaucratische muur. Ze voelen zich machteloos en niet gehoord", aldus Heerma. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat DUO, UWV en de Belastingdienst vaak het eerste contact van burgers met de overheid vormen. "Dat is te vaak geen succes. De overheid is soms een gesloten bastion. Regels lijken belangrijker dan mensen, systemen falen, wachttijden zijn te lang en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd."
Chaos bij het CBR
ZEMBLA heeft in april een uitzending gemaakt over de chaos bij het CBR. In 2017 onderzocht ZEMBLA wat er bij de Belastingdienst achter de schermen misgaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.