Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Coalitie tegen IS doet onvoldoende'

02-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coalitie-tegen-is-doet-onvoldoende
De internationale coalitie tegen Islamitische Staat doet te weinig om de terreurgroepering tegen te houden. Sleutellanden binnen die coalitie, zoals Saudi-Arabië, doen bovendien te weinig om de stroom aan strijders die naar IS gaat te stoppen. Dat zei de Iraakse premier Haidar Abadi dinsdag in Parijs op een bijeenkomst van westerse en Arabische landen die tegen IS vechten.
Leden van de coalitie dringen er tegelijkertijd bij Abadi op aan om meer leden van de soennitische minderheid in Irak in het landsbestuur op te nemen. Politieke verdeeldheid tussen sjiieten en soennieten in Irak is koren op de molen van de soennitische IS-beweging. De gematigde sjiiet Abadi kan alleen de steun van soennitische stammen verwerven als hij laat zien dat hij de machtige sjiitische milities in zijn land onder controle heeft. Hij verwerpt de suggestie dat hij te weinig zou doen op het politieke vlak.
(ANP)

Meer over:

opkomst-van-is
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.