Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Coalitie houdt vast aan bouw tweede kerncentrale

30-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
De SP wil dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) weten hoe lang hij nog denkt vast te houden aan de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland.

Aanleiding is het besluit van de Duitse regering om in de komende elf jaar alle zeventien Duitse kerncentrales te sluiten. De zeventien Duitse kerncentrales gaan uiterlijk in 2022 dicht. De zeven reactoren van voor 1980, die na de kernramp in Fukushima werden gesloten, blijven definitief dicht.  SP-Kamerlid Paulus Jansen. vindt het buitengewoon onverstandig om nu in Nederland een tweede centrale te gaan bouwen. Hij noemt het opvallend dat Duitsland als grootste handelspartner van Nederland en met veel meer kerncentrales nu besluit te stoppen met kernenergie.

Als het aan het huidige kabinet ligt, krijgt de Zeeuwse gemeente Borsele binnen enkele jaren een tweede kerncentrale. Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan voltrekt, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA gaat vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.